Válságban a Jobbik

Szegedi Csanád zsidó származásának kiderülése és az ügy által kavart viharok komoly belső válságot eredményeztek.

A Jobbik 2006 óta – akkor vette át a párt vezetését Vona Gábor – a legsúlyosabb válságát éli át. A párt legerősebb emberei között tört ki konfliktus, és ez a konfliktus akár szét is szedheti a Jobbikot – mondta a Heteknek Krekó Péter. A Political Capital kutatási igazgatója, radikalizmuskutató ugyanakkor hozzátette: bár nem szokványos, hogy egy viszonylag jó támogatottsági mutatókkal rendelkező ellenzéki pártban ilyen horderejű ügy robbanjon ki, másrészről viszont éppen ez a még mindig meglévő támogatottság biztosíthatja a párt egyben maradását.

Korábban is kiváltak meghatározó politikusok a Jobbikból – például a korábbi alelnök Bíber József vagy Pősze Lajos –, ám az általuk elindított új politikai kezdeményezések eddig nem tudtak megerősödni. Szegedi kiválása annyiban más, hogy ő volt a Jobbik egyik legerősebb embere, komoly párton belüli hálózattal és rengeteg információval, továbbá úgy tűnik, most teljesen szembefordult a Jobbikkal, ráadásul nagyon sokat tud ártani – mondta Krekó. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a tiszavasvári események is azt mutatják, miszerint több ponton repedezik a párt, és az is kiderült, hogy a Fidesznek megvan a lehetősége bizonyos jobbikos politikusok átcsábítására a maga oldalára. „Szegedi Csanád esetében viszont erre nem látok esélyt, nem hinném, hogy az ő esetleges érkezésére lenne fogadókészség. Szegedi ennek az egész ügynek a legnagyobb vesztese, és bár a Jobbiknak képes ártani, ugyanakkor a kapcsolatait, információit nehezen tudja politikai tőkévé kovácsolni” – vélekedett a szakember.

Mivel Krekó szerint a Jobbikban rendkívül önkényesen definiálják azt, hogy ki a zsidó és ki nem az, ezért Szegedi Csanád a pártban maradva eljátszhatta volna azt a szerepet, amivel a Jobbik bizonyíthatja, hogy nem antiszemita, hiszen ezt cáfolandó folyamatosan hivatkozhattak volna a soraikban politizáló zsidó társukra. „Vona Gábor első nyilatkozatai még kifejezetten erről szóltak, és véleményem szerint nem okozott volna súlyos károkat a pártban, ha így alakul a történet. Éppen ezért számomra hihető, hogy Szegeditől tényleg nem a származása, hanem a korrupciógyanú miatt váltak meg, noha a Jobbiknak tényleg meghatározó vonása az antiszemitizmus” – mondta Krekó Péter.

Forrás: Hetek

Szólj hozzá!