Star Wars: Dark Forces Saga

A Dark Forces Saga a hivatalos regény-mellékszálak alapján készült videojáték-sorozat gyűjtőneve, amelynek különlegessége, hogy a játékos ezúttal mélyen az ellenséges birodalmi vonalak mögött ténykedik. A játékos az események során többször olyan szabotázs-akciókban vesz részt vagy szerez olyan információkat, amelyekkel a háttérben komolyan hozzájárul a fő Star Wars történeti szál alakulásához, alakításához.

Az 1995-ös Star Wars: Dark Forces című első részben a játékos megismerheti a Kyle Katarn névre hallgató főszereplőt, az egykori birodalmi rohamosztagost, aki az ellenséges sorokba beépülve már a lázadóknak dolgozik. Az FPS játék során olyan, filmekből vagy könyvekből ismert helyszínek is feltűnnek, mint a Halálcsillag, Jabba hajója, vagy épp Coruscant. A Dark Forces az első FPS-ek közt szerepelt, ahol a konkrét játékmenet mellett a történet is komoly hangsúlyt kapott.

Az 1997-es Dark Forces II: Jedi Knight sztorija nagyot ugrik előre. A második Halálcsillag elpusztítása után egy évvel játszódó történetben ismét Kyle Katarn a főszereplő, ám ezúttal az Erő használata és a fénykardok kerülnek előtérbe: az események az újonnan feltűnt, az Erő sötét oldalát szolgáló jedik körül bonyolódik. A második, szintén belső nézetes rész két dolog miatt is fontos a Star Wars játékok sorában: egyrészt az első videójátékos feldolgozás, amelyben a játékos használhatja az Erőt és a fénykardot, valamint az első olyan Star Wars játék, melybe a LAN hálózati multiplayer is bekerült. A játék 1998 elején, a Jedi Knight: Mysteries of the Sith képében egy saját expanziót kapott, melyben a játékosok a rajongók által kifejezetten kedvelt Mara Jade karaktere felett vehették át az irányítást.

A Dark Forces II: Jedi Knight két önálló mellékszállal bővítette ki a sorozatot. A 2002-es Jedi Knight: Jedi Outcast, valamint a 2003-as Jedi Knight: Jedi Academy szakítanak a sorozat hagyományaival, ugyanis külső nézetet kaptak, és nagy hangsúly került a kifejezetten élvezetesre sikerült, sokat dicsért fénykard-harcokra. Ezek az epizódok szintén a második Halálcsillag pusztulása utáni korszakban játszódnak, a játékos az Új Köztársaságnak és jediknek segít. A Jedi Academy az első a sorban, amely Kyle Katarn helyére új főszereplőt állít, ám Kyle nem-játékos karakterként továbbra is szerepet kap a történetben.

Tervben voltak még további folytatások is. A már nevesített Jedi Knight III: Brink of Darkness sosem hagyta el a tervezőasztalt, a Jedi Master kódnéven futó projekt pedig komolyabb módosítások után és új történettel vezetett a Star Wars: The Force Unleashed elkészültéhez.

A Dark Forces Saga a Star Wars világának szempontjából jelentős: velük nem csak az első, a háttértörténetet komolyan bemutató Star Wars játékok születtek meg, hiszen történeteik, karaktereik és helyszíneik komolyan beépültek az Extended Universe-be, azaz a filmeken túli, kibővített Star Wars univerzumba.

Szólj hozzá!