Jobbik-Fidesz együttműködés a parlamentben!?

Hamarosan zárul az Országgyűlés első félévi munkája. Ennek kapcsán a Policy Agenda megvizsgálta, hogy a 2010 óta működő parlamenti törvénygyár mennyire enged az ellenzéki pártoknak teret. Az adatok azt mutatják, hogy ellenzéki oldalon a Jobbik a kormánypárti „kedvenc”.

A Fidesz-KDNP kormánypárti többség parlamenti munkáját kevéssé jellemzi a nemzeti együttműködés eszméje. A ciklus eleje óta eltelt időszakban mindössze 2 olyan ellenzéki képviselők által beadott törvényjavaslat volt, amelyet végül, ugyan kisebb módosításokkal, de elfogadott az Országgyűlés.

Jellemző módon ezek közül a családi napközik óvodai nevelési tevékenységét lehetővé tevő módosítás, melyet két LMP-s képviselőnő adott be, egy korábbi kormányoldali módosítás korrekciója volt. Azaz inkább egy belső konfliktust oldottak meg így a kormánypártok. A másik törvény még a ciklus elején került a Jobbik által beadásra, és tette lehetővé a sport törvény módosításával, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő egyszerre kaphassa meg a Nemzet Sportolója címet.

Ezenkívül 6 olyan országgyűlési határozati javaslat volt, amely akár közös kormánypárti-ellenzéki kezdeményezésként, akár Jobbik (2 esetben), vagy MSZP (1 esetben) önálló javaslataként került elfogadásra. Ez alapján látható, hogy ebben a ciklusban elfogadott országgyűlési határozatnak és törvénynek kb. 0,8%-át jelenti csupán a kormánypártok által támogatott ellenzéki javaslatok aránya.

Ezzel szemben az ezt megelőző ciklusokban, időarányosan számolva (az első három évet néztük mindenhol) több lehetőséget kaptak az ellenzéki pártok. Ez alól egyedüliként az első Orbán-kormány időszaka lóg ki, amikor mindössze 5 ellenzéki országgyűlési határozati és törvényjavaslat került elfogadásra. Ezzel szinten pontosan megismételték a mostani 0,8%-os arányt.

Ennél még beszédesebb adat a Fidesz és a Jobbik kapcsolatát érintően, ha megnézzük, hogy mennyi ellenzéki javaslatot támogatott a kormánytöbbség a módosító javaslatok szintjén. A ciklus eleje óta az ellenzéki képviselők, köztük a függetlenek, 10.686 módosító javaslatot adtak be. Miután egy módosító javaslat akár több pontján is kezdeményezte az eredetileg benyújtott kezdeményezés módosítását, ezért az ellenzéki javaslatok száma ennek valójában a többszöröse.

A kormánypártok azonban szűken mérték a támogatást. A parlament 2010-es megalakulása óta mindössze 631 esetben támogattak ellenzéki javaslatot.

Számarányát tekintve ugyan az MSZP adja a legtöbb képviselőt az ellenzéki oldalon, mégsem ő tudott ebbe a furcsa versenyben a legtöbb kezdeményezést célba juttatni.Az adatok azt mutatják, hogy a Jobbik által képviselt javaslatok közelebb állnak a Fidesz-KDNP szakmai, politikai ízléséhez, mint a szocialistáké. 2010 óta 255 Jobbik, míg 215 MSZP által beadott javaslatot szavazott meg az országgyűlési többség. A LMP esetében 148 javaslat került támogatásra. Ebből a szempontból érdekes, hogy a ciklus első másfélévében volt kedveltebb az ökopárt a kormányoldalon, mivel 2011 végéig 119 javaslatukat fogadták el.

Az adatok azt mutatják, hogy bár a ciklus elején érezhetően gesztusokat tett az LMP felé a kormánypárti többség, és több kezdeményezésüket is támogatták, de az elmúlt három évben összességében mégis a Jobbik az a párt, amelyiket a legtöbb esetben felkarolt a parlamentben a Fidesz, annak ellenére, hogy nem az övéké a legnagyobb ellenzéki frakció.

Forrás: Policy Agenda – 2013.06.19.

Szólj hozzá!