Nyáry Krisztián: Igazi hősök – 33 magyar – könyvajánló

Kik az igazi magyar hősök? Nyáry Krisztián 33 rendkívüli honfitársunk felemelő történetét gyűjtötte össze új könyvében. Az „Így szerettek ők” szerzőjének legújabb műve szintén már megjelenése után valódi sikerkönyvvé vált – méltán. Sok esetben jól ismert emberek történeteit láthatjuk új megvilágításban, de feltűnnek ismeretlen arcok is, akiket mindeddig méltatlanul figyelmen kívül hagyott a történelem.

Hogy csak egy példát emeljünk ki, Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja is a kötet szereplője. A magyar futball reménysége még gyerekként veszítette el az egyik lábfejét, de a tehetség nem veszett el ezzel együtt együtt, csupán átalakult, és Halassy a vízilabdában kamatoztatta tovább. A magyar válogatott oszlopos tagjaként az 1932-es los angelesi olimpián aranyéremhez segítette hozzá csapatát. Ha mindez még nem tenné nemzeti hőssé, a német megszállás alatt zsidó sportolókat is bújtatott otthonában – a történelem a mozgássérült olimpikon bátorságát azonban puskagolyóval jutalmazta csupán, amit egy szovjet katona kézbesített.

Nyáry Krisztián történetei megindítóak, felemelőek, de ami legszebb a kötetben, hogy teljes mértékben igazak. A szerző történészi alapossággal járt utána a kérdéses pontoknak, így az „Igazi hősök” annak is izgalmas olvasmány lehet, aki számára a benne szereplők és történeteik már ismerősen hangzanak.

Vélemény, hozzászólás?