Miért éri meg ingyenes online játékot üzemeltetni?

Sokan vannak, akik erre a kérdésre gyorsan rávágják, hogy “természetesen pénzért”. Hogy mik azok a technikák, amellyel egy online játékot üzemeltető cég maximalizálja a fizető játékosok körét, azt azonban már kevesen ismerik.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni a nagy online játékok üzemeltetőinek a célját, akkor az a függőség kialakítása. Egy függőségben szenvedő személy ugyanis már könnyen rávehető, hogy fizessen a szenvedélye tárgyáért. Ezért van, hogy a cigarettára, alkoholra, drogra könnyebben kiadják a szenvedélybetegek a pénzt, mint élelmiszerre. A játék elején minden sokkal könnyebben megy az ingyen játszóknak is, egészen addig, amíg elérnek egy olyan szintre, ahol már elmondható, hogy megszerették valamilyen szinten a játékot. Ezután következhet a függőség kialakítása, amelynek szinte minden nagy online játéknál ugyanazok az elemei.

Napi belépési bónusz

A játékba belépésért minden nap jutalom jár, amelynek mértéke napról-napra növekszik, általában 5-7 napos ciklusokban. Ha valaki pl. a negyedik napon nem lép be, akkor újra kezdődik a sor az első nap jutalmával, tehát újra várhat 7 napot, hogy a legjobb jutalmat is megkapja.

Eventek

Bármilyen érdekes legyen is egy játék, mégis meg lehet unni, csak idő kérdése, hogy mikor. Az ingyenes online játékok üzemeltetői ezt rendszeres eventekkel (eseményekkel) akadályozzák meg, amelyek csak bizonyos ideig érhetőek el, így ha az ott megszerezhető különleges tárgyakhoz hozzá akar jutni valaki, akkor kénytelen az event ideje alatt aktívabban játszani. Ráadásul, ha nem játszol eleget (napi több órát) az event ideje alatt, akkor kénytelen leszel valódi pénzért vásárolni fejlesztéseket, ha nem akarsz lemaradni.

Klánok

Minden játék unalmasság válik egy idő után, ha nincs benne egy közösség, ahova tartozhatsz. Ilyen közösségek a klánok. Mivel a játékok üzemeltetői is felismerték, hogy a klánokhoz tartozók sokkal aktívabban és hosszabb távon elkötelezik magukat a játék mellett, ezért különböző előnyökkel azokat is klánokba hajtják, akiknek egyébként eszébe se jutott volna, hanem magányos harcosok akartak lenni.

Bár a sort még lehetne folytatni a szintlépésekkel elérhető újabb és újabb fejlesztésekkel és egyéb más kisebb résszel, amit a függővé tevésben használnak a játékportálok, de azokra most nem térnénk ki. A lényeg, hogy legyünk óvatosak az ingyenes játékokkal, mert sok esetben drága árat kell fizetnünk értük.

 

Szólj hozzá!