Befejeződött a Campus Hungary Program

Befejeződött a Balassi Intézet 2012-ben indított Campus Hungary Programja, amelynek zárórendezvényét Kreativitás és mobilitás címmel a Design Hét keretében szerdán tartják Budapesten az intézet épületében.

Az eseményen bemutatják a Kreativitás és Mobilitás – A magyar felsőoktatás mint országmárka című könyvet, valamint fiatal kutatók és az ösztöndíjprogramban résztvevő hallgatók számolnak be kutatásukról és tapasztalataikról.
B. Szabó Dezső, a kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár a budapesti zárórendezvényen köszöntőjében hangsúlyozta: a Campus Hungary olyan egyedülálló mobilitási program, amelynek keretében bármely tudományterületről a világ összes országába pályázhattak a hallgatók. A program során eddig mintegy 90 országba nyertek ösztöndíjat a magyar diákok – tetet hozzá a helyettes államtitkár.
Mint elmondta a most megjelent kiadvány tematikáját tekintve piaci újdonságnak számít. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU Bizottsága évente közzéteszi az Európai Innovációs Eredménytáblát(European Innovation Scoreboard), amely 29 indikátor alapján méri a tagállamok innovációs eredményeit.
Az eredmények szerint az úgynevezett vezető kategóriába kerültek többek között a skandináv országok és Németország, a követő kategóriában Ausztria mellett a Benelux államok szerepelnek, míg a magyarok a visegrádi országokkal, Portugáliával és Spanyolországgal együtt a mérsékelt kategóriába kaptak helyet, a negyedik, felzárkózó kategóriába Románia és Bulgária tartozik.
B. Szabó Dezső elmondta, Magyarországnak esélye van arra, hogy a következő két évben a követő kategóriába kapjon helyet, amelyhez mint ország-promóciós eszköz a Campus Hungary Program is hozzájárulhat.
Hatos Pál, a Balassi Intézet igazgatója hangsúlyozta: az intézet által 2012-ben életre hívott mobilitási program keretében több mint 8 ezer hallgató 8 különféle ösztöndíjtípust vehetett igénybe.
Mint elmondta, a program egyik célja volt, hogy növelje a magyar hallgatók külföldre irányuló mobilitását. Hangsúlyozta: a fejlődéshez elengedhetetlen a külföldi tapasztalat, és a magyar kreativitás megmérettetése.
A kötetben szereplő írásokat olyan aktuális világszintű témák köré csoportosították a szerkesztők, mint a víz problémája, a föld kérdése, az ember és társadalom viszonya, a kultúra, az információtechnika felhasználása, és a dizájn – mutatott rá az igazgató.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?