123 ezer hektár van víz alatt

A napokban valamelyest csökkent a belvízzel elöntött földterület nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) összesítése szerint, de még így is 123 ezer hektár van víz alatt, ebből vetés és szántó közel 65 ezer hektár.

A főigazgatóság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legnagyobb elöntések országosan továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak. Tovább javult a belvízhelyzet a Közép-Tisza vidékén, ahol 5550 hektárral csökkent a víz borította terület nagysága. Kisköre után kedd este megszűnt a készültség a tiszakécskei, illetve elsőfokúra csökkent a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon. A szegedi vízügyi igazgatóság változatlanul másodfokú védekezést folytat öt, elsőfokút pedig három védelmi szakaszon.
Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.
A közlés szerint 195 szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 7,9 millió köbméter, a védekezésben 781-en vesznek részt. A vízügyi igazgatóságok gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, szükség szerint szabályozzák.

 

Vélemény, hozzászólás?