Tarjányi Péter, Dosek Rita: A pápa emberei – könyvajánló

Belülről ismeri a titkosszolgálatok világát, és ezt az értékes ismeretet arra akarja felhasználni, hogy átadja olvasóinak. Tarjányi Péter regényei mindig a valóságon alapulnak, akár történelmi, akár csupán néhány éves távolságba kalauzolnak bennünket – mint A pápa emberei című könyve, amely a II. János Pál pápa halála utáni években játszódik.

A titok hatalmas erő, a mi éltető erőnk. Nem akarunk rejtély nélküli világot, azt viszont nem viseljük el, ha az állam titkolózik. Miért kutatja Tarjányi Péter is rendületlenül a hatalom titkait? Mert nem szereti, ha nem értünk, hanem ellenünk titkolóznak– nyilatkozta az íróról Kálmán Olga, az ATV szókimondásáról és rafinált, sarokba szorító kérdéseiről elhíresült riportere. Tarjányi Péter könyveiben valóban mindig a titkok állnak a középpontban. A biztonsági szakemberként szinte naponta nyilatkozó szerző olyan eseményekről ír, amelyeket az újságok címlapjáról mindannyian jól ismerünk, mivel azonban a kulisszák mögé azonban nem pillanthatunk be, nem tudjuk értelmezni őket. A valóság pedig gyakran köszönőviszonyban sincs a látszattal, sőt, pont az ellentéte.

A hágai bíróságnak is dolgozó különleges ügynök egy szokatlan feladattal találja szemben magát. A II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylet valódi hátterét kell feltárnia. Megdöbbenve tapasztalja, hogy a bűntény szorosan kapcsolódik az 1940-es katyni mészárlásokhoz. A főhősnek rá kell döbbennie, hogy a 21. század bonyolult technológiái a KGB bérgyilkosai ellen mit sem érnek…

A sorozat második részében, A pápa hagyatékában a főhős és csapata a KGB-nek jelentő papok listáját igyekszik felkutatni, mielőtt még ellenfeleik, akik közben rájuk is vadásznak, megelőznék őket.

Vélemény, hozzászólás?