Több ezer mű van letétben a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

Jelenleg mintegy háromezer mű van letétben a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből – mondta Baán László főigazgató hétfőn Budapesten, hozzátéve: a Brand Lab Kft.-nek is alapos megfontolás után, biztonságos helyre kölcsönöztek festményeket, amelyek sértetlenül vissza kerültek az intézménybe.

A Szépművészeti Múzeum vezetője egy sajtóbeszélgetés után  felidézte: 2010-ben született egy minisztériumi állásfoglalás, amely a letéti típusú kölcsönzéseknél nem tette kötelezővé a tárca jóváhagyását.
A múzeum munkatársai ennek szellemében jártak el a Brand Labnek történő kölcsönzésnél is, ami hiba, de jóhiszemű hiba volt – mondta.
Baán László elmondta, Habony Árpádot ismeri, jó viszont ápol vele, és esküvői tanúja is volt, ez azonban nem játszott szerepet az ügyben.
A Brand Lab Kft. méltányolható és ésszerű célra, egy forgatáshoz kérte kölcsön a festményeket biztonságos körülmények között. Ezt a Szépművészeti munkatársai ellenőrizték is. A cég három hónap után a képeket sértetlenül visszajuttatta. Semmiféle nyomásgyakorlás nem történt, józan megfontolás állt a kölcsönzés mögött, a múzeumnak félmillió forint bevétele származott az ügyből – fűzte hozzá.
Ha a múzeumok elindulnának azon az úton, hogy pénzt kérjenek a kikölcsönzött műtárgyakért, sokkal jelentősebb bevételekhez juthatnának, természetesen a megfelelő biztonsági feltételek mellett. Látván azonban az indulatokat, a Szépművészeti nem kölcsönöz többé magáncégeknek.

 

Szólj hozzá!