Tarjányi Péter, Dosek Rita: A pápa hagyatéka – könyvajánló

Tarjányi Péter Magyarország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértője, és nem mellesleg évek óta sikeres regényíró. Társával, Dosek Ritával különböző korokba kalauzolják el az olvasót, hogy ott a kulisszák mögé pillantsanak, megismerjék a titkosszolgálati játszmákat, kémbravúrokat, és mindazt, ami kimaradt a történelemkönyvekből.

A pápa emberei sorozat kivételesen nem a régmúltban játszódik, hanem a II. János Pál pápa halála utáni években. Tarjányi Péternek személyes tapasztalata is volt a katolikus egyházfőt körülvevő világ különlegességeiről, hiszen János Pál magyarországi látogatásakor ő is dolgozott a biztonság előkészítéséért felelő egyik csoport vezetőjeként. Értékes tapasztalatait egybevetette azokkal az interjúkkal, amelyeket a múlt rendszer tartótisztjeivel illetve az általuk beszervezett katolikus papokkal készített, és a végeredmény egy olyan könyvsorozat lett, ami nem csak letehetetlenül izgalmas, de komoly, aktuális kérdésekre világít rá, mint például az egyházak ügynöki tevékenységének máig tartó kutathatatlansága.

A sorozat második része, A pápa hagyatéka az orosz- és a vatikáni titkosszolgálat versenyfutását állítja a középpontba. A hajsza nem másért folyik, mint a KGB-nek jelentő egyházi személyek listájáért. Belecsöppen a veszélyes játékba egy magánnyomozó is kis csapatával, akik olyan információkra bukkannak rá, amelyek alapjaiban rendítik meg a katolikus egyházat. Illetve rendítenék, ha nyilvánosságra kerülnének. Tom, a főhős hamar célkeresztben találja magát. Ha életben akar maradni, mind orosz-, mind a vatikáni titkosszolgálat eszén túl kell járnia…

Vélemény, hozzászólás?