Százezer munkahellyel van kevesebb Szlovákiában a válság miatt

A válság hatására az elmúlt öt év alatt legalább százezerrel csökkent a munkahelyek száma Szlovákiában, a foglalkoztatottság szintje optimista becslések szerint 2020-ra érheti el a 2008-as szintet – közölte az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap szerdán.

Az elmúlt öt év leginkább a szlovák ipart viselte meg, ahol több mint 70 ezer állással van ma kevesebb, mint 2008-ban. A második nagy vesztese a válságnak a mezőgazdaság, ahol is több mint 13,5 ezerrel csökkent a munkahelyek számra. Nem elhanyagolható a kereskedelem és a vendéglátás vesztesége sem, ahol közel négyezer munkahely vált semmivé – állapította meg gazdasági rovatában megjelent cikkében a szlovákiai lap.
Az ország GDP-je 2008-ban 62,4 milliárd eurót (mintegy 18 700 milliárd forint) tett ki, ám a 2009-ben bekövetkezett gazdasági visszaesés hatásaként ezt a teljesítményt csak 2011-ben érte el és haladta meg ismét.
Bár Szlovákia gazdasága újra elérte, sőt meg is haladta a válság előtti szintet, ez sajnos nem látszódik az új munkahelyek születésében. Ennek az oka, hogy a munkáltatók inkább a hatékonyság növelésével fokozzák a teljesítményüket – jegyzi meg írásában a lap.
Ha a gazdaság növekedése tartani fogja a pénzügyminisztérium által előrejelzett ütemet –  a tárca 2014-ben a gazdaság 2 százalékos, 2015-ben pedig két és fél százalék feletti bővülésével számol -, az ország akkor is csak 2020-ra érheti el a 2008-ban már elért foglalkoztatottsági szintet.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?