Ön is tehet azért, hogy ne kelljen gyakran szerelőt hívnia

Eldugult a mosogató? Bűz árad a lefolyókból, és nem tudja az okát? A lakásban megtalálható szaniterekkel kapcsolatban számos probléma felmerülhet és a megoldáshoz bizony gyakran nem elegendőek a házilagos módszerek. De vajon törvényszerű az, hogy időnként feltétlenül szakembert kelljen hívni a duguláselhárítás feladatára? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

A háztartásokban előforduló dugulások gyakran a nem megfelelő szaniter használatra vezethetőek vissza. A toalettben sokszor landolnak női higiéniai termékek, de például a nedves törlőkendők is sok problémát képesek okozni. A konyhában elsősorban a zsír a legnagyobb veszély, de az ételmaradékok szerepe sem elhanyagolható a dugulások kialakulásában. Fontos, hogy ne legyünk lusták az edényeket, tányérokat kiüríteni, és semmiképpen se ételmaradékokkal együtt tegyük azokat a mosogatóba. A rendszer falán lerakódó zsírral szemben már azzal felvehetjük a versenyt, ha időnként forrásban levő vizet öntünk a lefolyóba.

„Rendszeres, folyamatos használat és lefolyótisztítók” – ez a vízvezeték szerelő javaslata. Érdemes mindig tartani otthon olyan készítményt, amely alkalmas a lefolyók időnkénti tisztítására. Mellette persze nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy miként használjuk a fürdőszobában, konyhában és toalettben megtalálható szanitereket. A tapasztalatok szerint a háziasszonyok a szükséges mosópor mennyiség sokszorosát használják, ez pedig gyakran okoz lerakódásokat a rendszerben. Általában a habfürdőből, samponokból és tusfürdőkből is többet alkalmazunk, mint az ajánlott lenne, a sok hab pedig egy idő után gócpontot képezhet a rendszerben, melyben a hajszálak és szőrszálak szinte biztosan fennakadnak majd.

Dugulás esetén érdemes házilagos megoldásokkal próbálkozni, ám ha néhány alkalommal nem járnánk sikerrel, akkor célszerű szakembert hívni. A legmegbízhatóbb profik hétvégén vagy akár ünnepnapon is állnak rendelkezésre, hiszen jól tudják, akadnak olyan helyzetek, amikor a segítség nem várathat magára. Ugyan a legtöbbször nincs szükség bontásra, és egyszerűen orvosolható a helyzet, de ha például visszafelé folyik a szennyvíz a toalettből, akkor nyilvánvaló, hogy a mihamarabbi közreműködés elmaradhatatlan.

A háztartásban előforduló dugulások esetén is kiemelt jelentőséggel bír a megelőzés, és erre a szakemberek is rendszeresen felhívják a figyelmet. Érdemes tehát odafigyelni lefolyóinkra, és a takarítások alkalmával a rendszer tisztaságáért is tenni.

Vélemény, hozzászólás?