Látásjavítás akciójátékokkal

Az akciójátékok akár húsz százalékkal is javíthatják az ember látását!
2007-ben a Rochester Egyetem kutató bebizonyították, hogy akik legalább pár órát játszanak naponta akciójátékokkal, akár 20%-al is javíthatják látásukat! A klinikai szemészeteken használthoz hasonló látásélesség teszten, ahol betűket kell azonosítani zsúfolt környezetben 20%-al jobban teljesítettek azok akik egy hónapig legalább napi egy órát játszottak ackiójátékokkal, mint azok akik csak Tetriseztek.
A videojáték a hagyományos látásvizsgálatokon is javította az eredményeket, az alsó sorok olvasása könyebben ment a tesztalanyoknak!

Az akciójátékok megváltoztatják annak módját, ahogy agyunk feldolgozza a vizuális információkat – állítja Daphne Bavelier professzor. A játékosok már 30 óra játék után jelentős fejlődést mutattak a látásuk térbeli felbontását illetően, ami gyakorlatilag azt jelenti hogy könnyebben azonosítottak formákat a látásvizsgálatokon, még akkor is ha más zavaró jelek vagy formák voltak azok környezetében.
Bavelier és társa főiskolai hallgatókon végzett kísérletet akik egyáltalán nem, vagy csak alig játszottak játékokkal az elmúlt egy évben. Ez önmagában nehéz feladatnak bizonyult, hiszen szinte mindenki játszott játékokkal a campuson!

Kezdbetben a diákokkal egy ún. zsúfoltság tesztet végeztettek. Ebben az volt a feladatuk, hogy a “T” jel orientációját azonosítsák. Lényegében megkülönböztessék a “T” jelet más zavaró szimbólumok és formák között. Aki gyorsabban tudta azonosítani, az teljesített jobban a teszten. Ezután az alanyokat két csoportba osztották. Az kísérleti csoport Unreal Tournament-et játszott napi egy órán keresztül egy hónapig, a kontrollcsoportnak pedig Tetrist kellett játszani szintén egy órán keresztül naponta.

Egy hónap után a szinte napi szintű játékkal a kísérleti csoport alanyai könnyebben felismerték a “T” jel irányát, tehát javultak eredményeik, míg a Tetrist játszó csoport egyáltalán nem mutatott fejlődést.

“Amikor az emberek akciójátékokkal játszanak megváltoztatják a módját, ahogy az agy feldolgozza a vizuális információkat.” – mondja Bavelier. “Ezek a játékok a maximumra tornázzák az emberi látás képességeit és az agy alkalmazkodik ehhez. A tanult alkalmazkodás pedig más tevékenységekben is megmutatkozik, akár a mindennapi életben is.”

A fejlődés azonban nem csak a látásuk éles részein, ahol a videojátékokat játsszák, hanem azon túl is érzékelhető volt. A hallgatók látása a periférikus részeken is javult, nem csak a fókuszált, éleslátásért felelős részen. Ezek arra engednek következtetni, hogy akár azok látást is lehetne ezzel javítani, akik valamilyen sérülést szenvedtek korábban, esetleg így születtek.
2009-ben egy hasonló kísérlettel ugyanezen egyetemen bebizonyították, hogy az akciójátékokkal játszók akár 85%-al is jobbak lehetnek a finom kontrasztkülönbségek élszlelésében. “Ha szürkületkor vezetsz enyhe ködben igazán számíthat, hogy látod e az autót magad előtt vagy sem.” Bavelier professzor magyarázata szerint a képesség, ahogy valaki érzékelni tudja a szürke árnyalatok finom különbségeit vagy kontraszt érzékenysége alapvetően meghatározza valaki milyen jól lát.

Természeten más kutatások is születtek a témában, amikben nem csak az egészséges szem látásának javulásáról tudtak beszámolni, de a látássérültek pozitív eredményeiről is.

Mint láthatod számos előnye van ha videojátékos vagy. Ez esetben azt bizonyították, hogy javítja látásodat ha akciojátékokkal játszol mint akár Call of Duty vagy a Battlefield. Persze nem ez az egyetlen módja annak, ahogy a videojátékok hozzájárulhatnak a mindennapi életed jobbátételéhez és képességeid fejlesztéséhez. Hamarosan további előnyökről és kutatásokról rántjuk le a leplet.

Forrás: Konzolok szervize

Vélemény, hozzászólás?