Kultúra-irodalom-folyóirat Irodalmi “élőfolyóiratot” indít a Magyar Művészeti Akadémia

Élőfolyóirat címmel indít új programsorozatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata, a 43. Tokaji Írótábor “kistükrét” felvonultató első alkalom október elsején lesz a Műcsarnokban.

A Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában címet viselő eseményről Szentmártoni János, a Tokaji Írótábor Egyesület és a Magyar Írószövetség elnöke, valamint az esemény házigazdája az MTI-nek szerdán elmondta: a szervezők célja egy dinamikus, sokszínű, gördülékeny és könnyedén befogadható műsor összeállítása volt, amely a megújult Tokaji Írótábor minden elemébe betekintést nyújt a közönségnek.
Az idei tábor témáiból, előadásaiból kínál ízelítőt az a kerekasztal-beszélgetés, amelynek résztvevői Balázs Géza nyelvészprofesszor, Hoppál Mihály néprajztudós és Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész lesznek, a beszélgetést Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője moderálja.
Szentmártoni János az idei írótábor és Műcsarnokba szervezett est témaválasztásról elmondta: évek óta “benne van a levegőben” a kérdés, hogy a radikálisan átalakuló Európában az egyes nemzetek, köztük a magyarok miként tudják megőrizni és átörökíteni azokat a kulturális hagyományokat, amelyekből idáig táplálkoztak, miként lehet megújítani, amit meg kell, úgy, hogy mindeközben ne is szigetelődjenek el.
Mindennek “külön történelmi pikantériát” ad a migráció is – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a témáról még a bevándorlás helyzetének súlyosbodása előtt, tavaly döntöttek.
A 18 órától kezdődő eseményen megtekintheti a közönség a Tokaji Írótábor szereplőivel készült rövid filmetűdöket, emellett bemutatkozik Papp-Für János, a Tokaji Írótábor Egyesület új ügyvezető titkára is, aki a tábor szervezésében több mint negyven éven át kulcsszerepet játszó Sáray Lászlót váltja.
Az esemény zenei aláfestéséért Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű), valamint Orsós Tamás (brácsa) és Király Tamás (bőgő) felel, továbbá közreműködik a táborban is elhangzott irodalmi művek előadásával Bezerédi Zoltán színművész – tette hozzá Szentmártoni János.

 

Vélemény, hozzászólás?