Korrupció miatt emeltek vádat egy volt pénzügyőr ellen

Hivatali korrupció miatt történt vádemelés egy volt pénzügyőr ellen, aki a Központi Nyomozó Főügyészség szerint milliós vagyoni előnyért adott ki minősített adatokat.

Keresztes Imre, a főügyészség vezetője tájékoztatójában azt írta: a volt pénzügyőr hadnagy és két civil társa ellen még hétfőn nyújtottak be vádat a Fővárosi Törvényszékre. A vádirat lényege:  “előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt”.
A vádlott pénzügyőr hadnagy, eredetileg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának állományába tartozott, amikor a vádirat szerint milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyan személyek részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott.
A vádirat szerint a volt hadnagy olyan személyekkel lépett kapcsolatba, akikről információi voltak, hogy titkos adatgyűjtés folyik ellenük, majd felajánlotta nekik, hogy egy általa meghatározott összegért tájékoztatást ad számukra az őket érintő minősített bűnügyi adatokról. Az ügyben szereplő két másik vádlott olyan civil ember, aki fizetett a pénzügyőr hadnagynak a minősített adatok megismeréséért.
Mivel az ügyben minősített adatok szerepelnek, a vádirat is minősített, és az ügyben az ügyészség zárt tárgyalást indítványozott. A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését – ismertette a főügyész.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?