Holttestet raboltak szellemházassághoz Kínában

Halottakkal kereskedők kerültek a rendőrség hálójába, amivel ismét bizonyosságot nyert, Kína egyes részein él még a “szellemházasságok” évezredes gyakorlata, miszerint az egyedülállóként elhunyt férfiak mellé egy nőt kell temetni. Ha pedig nincs, akkor vásárolnak.

A legfrissebb esetnek a kínai médiabeszámolók szerint 11 gyanúsítottja van. Egyikük töredelmesen bevallotta, hogy a kelet-kínai Santung tartomány Tiencsiao településén hantolták ki a női holttestet, amely mindössze három hónapig nyugodhatott békében.
Végül az észak-kínai Hopej tartomány Vu’an városában adtak túl a tetemen 18 ezer jüanért, vagyis több mint 700 ezer forintért. Ám a vevő – mint utóbb kiderült – egy viszonteladó volt, aki 38 ezer jüanért, vagyis csaknem másfél millió forintért készült továbbadni a holttestet. Az önkényes exhumálás Kínában bűncselekmény, amelyet a holttesttel történő kereskedés csak súlyosbít.
Egy Vang családnevű gyanúsított vallomásából feltételezhető, hogy nem kezdőkről van szó. Mint mondta, a piacon a frissen elhunyt halottakért adják a legtöbb pénzt, a régi csontvázak “semmit nem érnek”.
Az egyes országrészekben elterjedt babonás hit szerint az egyedülálló férfi halálában és békétlenségében szerencsétlenséget hoz a rokonságára, s ezért – úgy tudni – az időszámításunk előtti 17. századtól ezt úgy igyekeznek kivédeni, hogy lehetőség szerint társat temetnek mellé. A kiválasztottat általában egy később elhunyt nő családjától veszik meg. Ha ez nem megy, akkor az is előfordul, hogy megrendelik.
A kereslet a feketepiacot is működésbe hozta, és mint az elő-előforduló példák bizonyítják: vannak, akik a sírok kifosztásától sem riadnak vissza. A túlvilági feleség egyfajta kárpótlás is az életében egyedül maradt férfi számára. Utóbbiak gyakori előfordulásának oka, hogy a kínai népességen belül több a férfi, mint a nő.
Tavaly is lebukott egy bűnbanda, a bíróság legalább tíz női holttest jogtalan eltulajdonításában és eladásában találta őket bűnösnek. A tetemeket megtisztították, dokumentumaikat meghamisították. Valamennyien több mint két év börtönt kaptak. Két éve egy szellemfeleséget kétszer is eladtak, 2007-ben pedig egy kínai férfi azért ölt meg hat nőt, hogy azután túladjon rajtuk jó pénzért.

 

Vélemény, hozzászólás?