Gervai András: Titkos Magyarország – könyvajánló

A férfi, aki lebuktatta az ügynök Szabó Istvánt, most újabb könyvvel állt elő. Ő nem más, mint Gervai András, aki magyar-esztétika-népművelés szakos diplomájával sokáig dolgozott a relatív ismeretlenség homályában, míg nem 2006-ban elő nem került az a bizonyos ügynök akta. Azóta már több könyvet is írt, amelyekben a besúgók, ügynökök, különféle hálózati személyek bonyolult hálózatát próbálta feltárni. Itt a legújabb.

Gervai András Titkos Magyarország című könyvében az állambiztonsági szervek társadalmat ellenőriző, manipuláló, megfélemlítő munkájával foglalkozik. Feltárja azt a rendszert, amelyben az államhatalom beépített emberei a számukra gyanús személyeket próbálták minél jobban megfigyelni és távol tartani az érvényesüléstől, míg az együttműködőket különböző kedvezményekkel, kiváltságokkal jutalmazták. A mindennapok világát bemutatva a szerző kitér az öncenzúra, megalkuvás és tabu jelenségeire is – a passzív társadalom azon reakcióira, amelyekkel gyakorlatilag önként megkönnyítették a visszataszító rendszer működését.

Gervai András a kádárizmus legsötétebb arcait mutatja be könyvében. Megérteti a kettős beszéd és kettős tudat jelenségét azok számára, akik személyesen nem élték át ezt a kort. A konzekvenciák sajnos mindmáig kihatnak, hiszen a „Titkos Magyarország” aktái nagyrészt továbbra is feltáratlanok…

Szólj hozzá!