Családbarát munkahely díjat kapott a Márianosztrai Fegyház és Börtön

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága idén is kiosztotta 4 kategóriában a Családbarát munkahely díjat, amelyre idén 300-nál is többen pályáztak. A négy díjazott a XVI. kerületi önkormányzat, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Márianosztrai Fegyház és Börtön.

A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: a négy kategóriában meghirdetett díjra rekordmennyiségű pályázat érkezett, háromszáznál több önkormányzat, közintézmény és más munkaadó jelentkezett, közülük a négy különdíjazotton kívül további 39-en kapták meg az elismerést: egy, az intézményre kihelyezhető plakettet.
A tárca idei díjazottjai között van még mások mellett Tapolca önkormányzata, a XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménye, az Ózdi Művelődési Intézmények, a Heves Megyei Kormányhivatal,a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Veszprém önkormányzata, az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ, a Jászberényi polgármesteri hivatal, Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények, a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal valamint a csongrádi és a szécsényi rendőrkapitányság.
A nagyvállalati kategóriában a BT ROC Kft., középvállalati kategóriában a GAK Kft., míg kisvállalkozási kategóriában a Vision-Software Kft. képviselői vehették át a különdíjat. Utóbbi kategóriában díjat kapott még mások mellett a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft., a Solanium Gyümölcstermesztő Kft. valamint a Panyolai Szilvórium Zrt.
A díjátadón Soltész Miklós felidézte a most lezárult kormányzati ciklus családpolitikai területen elért eredményeit, és arról beszélt, hogy a szemléletváltozásnak köszönhetően évről-évre egyre több munkaadó támogatja a családokat, alakít ki családbarát környezetet. A kézzelfogható eredmények között említette, hogy 1,26-ról 1,34-re nőtt a termékenységi arányszám 2010 és 2013 között, nőtt a házasságkötések, csökkent a válások és az abortuszok száma.
Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár közölte: a családbarát szemlélet kialakítása a munkahelyeken nem pénz vagy más anyagiak, hanem elsősorban vezetői döntés kérdése.
Szavai szerint a családbarát környezet jó a munkavállalónak, mert több időt tölthet a családjával, ugyanakkor jó a munkáltatónak is, mert dolgozója nagyobb odaadással végzi a munkáját.
Kedden hasonló pályázatot hirdetett meg a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, az elismerést a civil szervezettől azok a cégek nyerhetik el, melyek vállalják, hogy elősegítik a családbarát szemlélet, közgondolkodás kialakítását és ezt a szellemiséget beépítik a cég stratégiájába is.
A mozgalom abban kíván szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon.
A szociális tárca által évente meghirdetett “családbarát munkahely” elismeréssel elsősorban a munkahelyek elért teljesítményét, “objektív mutatóit” értékelik, míg a mozgalom által díjazott cégek a társadalmi szemlélet, gondolkodás és közbeszéd formálását vállalják saját eszközeikkel.

MTI

Szólj hozzá!