Bán Mór: Hunyadi – A félhold tündöklése – könyvajánló

A magyar történelmi regény rég várt reneszánsza érkezett el Bán János Hunyadi sorozatával. A legújabb, hetedik kötet egyetlen, a szerző által sorsdöntőnek tartott esztendő, 1444 történetét dolgozza fel. A Bán Mór írói álnév alatt író Bán János szerint olyan bőséges anyag állt rendelkezésére magyar, török illetve lengyel forrásokból is, hogy a korábbi köteteknél lényegesen kevésbé kellett írói fantáziájára hagyatkoznia. Az olvasók nem csak számtalánan érdekes történelmi tényt ismerhetnek meg Hunyadi János várnai hadjáratáról, hanem az akkori és a mai kor párhuzamairól is elgondolkodhatnak, hiszen a szerző szerint a politikai vezetők mai dillemmái nagyon is hasonlítanak az akkoriakhoz.

Bán János Hunyadi János életének feldolgozása után szívesen sort kerítene Mátyásra illetve Corvin Jánosra is, amennyiben az olvasók érdeklődése töretlen marad a magyar történelem viharos, ám dicsőséges századával kapcsolatban.

A sikerlisták élén álló könyvsorozatról már szintén népszerű képregény is készült, illetve tervben van egy filmsorozat, illetve egész estét mozi is Hunyadi János életéről a regény alapján.

Vélemény, hozzászólás?