Amerikai mesterlövész – könyvajánló

Az egész világ az Amerikai mesterlövész című filmtől hangos. A több Oscar díjra jelölt szuperprodukció (végül egyet nyert el, a legjobb hangvágásét) hátterében a főhős, Chris Kyle emlékiratai állnak. A könyv, amely több hétig szerepelt a New York Times bestseller listáján, világszerte megosztotta az olvasókat. Sokan minden idők egyik legjobb háborús emlékiratának tartják, míg mások hiányolják a politikai korrektséget.

Nyers, keresetlen és őszinte – ebben mindenki azonos véleményen van, aki olvasta Chris Kyle Amerikai mesterlövész című könyvét. Már maga Kyle első bevetése sokkoló: egy iraki városban biztosította az amerikaiak bevonulását, miközben a katonákat üdvözlő tömegben távcsövön keresztül felfedezett egy nőt, aki egyik kezében egy gyereket, másik kezében pedig egy gránátot tartott. A mesterlövésznek egy pillanat alatt kellett döntenie, hogy kiáll-e társaiért a kényes helyzetben. Kyle lőtt, és talált. Ez legalább 160-szor, de Kyle szerint valójában jóval többször megtörtént az iraki háború folyamán. Eredményeivel rekordot döntött az amerikai hadseregben. Ezek alatt az évek alatt több sebesülést is szerzett, és több jó barátját is elvesztette. Eközben családja is szenvedett, hiszen a férfit – akit az irakiak csak „Ördögnek” hívtak, és a fejére hatalmas vérdíjat tűztek ki – otthon várta felesége, Taya és két gyereke. Taya maga is segített később férjének az emlékiratok összeállításban saját egyes szám első személyben írt, megindító visszaemlékezéseivel.

Az Oscar gálán kívül a könyv szomorú aktualitását az adja, hogy a 2013-ban lelőtt mesterlövész gyilkosát a napokban ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre. Kyle a leszerelés után egy veteránokat segítő egyesületet hozott létre, végül azonban pont egy mentális zavarokkal küzdő iraki veterán végzett vele egy lőtéren. A legbátrabb mesterkövészt hátulról lőtték le.

Vélemény, hozzászólás?