A Titanus filmstúdió előtt tiszteleg az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál

A nagy múltú Titanus filmstúdió, az olasz filmművészet aranykorának műhelye előtt tiszteleg augusztusban a 67. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál.

A stúdiót 1904-ben Gustavo Lombardo alapította. A Titanus a hatvanas években a hollywoodi MGM együttműködő partnere volt – emlékeztetett a Variety.com.
A Róma központjától 13 kilométerre fekvő stúdió vezetését Lombardo halála után fia, Goffredo, majd unokája, Guido Lombardo vette át. Manapság főleg televíziós produkciók készülnek ott.
A locarnói mustrán a negyvenes évek közepétől a hatvanas évekig a stúdióban dolgozó rendezők közül Federico Fellini, Luchino Visconti, Ermanno Olmi, Alberto Lattuada alkotásait is vetítik retrospektív sorozatban, de a zsánerfilmes Mario Brava, Riccardo Freda és Camillo Mastrocinque munkáit is megidézik.
“Az ötlet, hogy az olasz filmművészet múltjára egyik legnagyobb álomgyárának történetén keresztül emlékezzünk a fesztivál szemléletéből ered, amely fontosnak tartja, hogy szakítson a régi filmes kategóriákkal és félresöpörje az előítéleteket. A Titanus univerzuma olyan laboratórium, ahol a közönségfilm és a szerzői film összekeveredik és egymásból táplálkozik” – hangsúlyozta Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti vezetője.
A fesztivált követően a Titanus retrospektív válogatása nemzetközi turnéra indul: egyebek mellett a New York-i Lincoln Filmtársaság és Los Angelesben a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Filmművészeti Kara is bemutatja.
A világ független, szerzői és kísérleti filmművészetének szentelt 67. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 6. és 16. között rendezik meg a Lago Maggiore partján fekvő dél-svájci városban.

MTI

Szólj hozzá!