Szlovákiában háromszorosára nőtt a jelzáloghitelek terhei hét év alatt

Egy év alatt 12 százalékkal emelkedett, hét év alatt pedig csaknem háromszorosára nőt a jelzáloghitelek összege Szlovákiában – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

2013 első félévének végén Szlovákiában közel 14 milliárd eurót (megközelítőleg 4200 milliárd forint) tett ki a jelzáloghitelek összege, ez 12 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban és közel háromszorosa volt a 2006 végén kimutatott összegnek.
Szlovákiában a lakosság 8,2 százaléka lakott jelzáloghitelre vásárolt vagy azzal megterhelt ingatlanban 2011 végén, ami több mint duplája volt az öt évvel korábbinak – mutatott rá az országban működő kereskedelmi bankok és az Eurostat adataira támaszkodó elemzésében a pénzintézet. A trend ellenére Szlovákiában az Európai Unió (27,4 százalék), az eurózóna (28,3 százalék) és a környező országok átlagánál is alacsonyabb a jelzáloggal terhelt ingatlanban élők aránya: 8,2 százalékot tesz ki. Európában ez az arány Svédországban a legmagasabb (65,9 százalék) és Romániában a legalacsonyabb (0,6 százalék). A vele határos országok közül Szlovákiában a legalacsonyabb, Ausztriában pedig – ahol 25,7 százalékot tesz ki – a legmagasabb. A sorban a környező országok közül Ausztriát Magyarország követi (23,1 százalék), majd Csehország (18,1 százalék) és Lengyelország (8,4 százalék) következik.
Szlovákiában a jelzáloghitellel terhelt ingatlanban élők túlnyomó része gyermekes család (az ilyen ingatlanban lakók több mint 80 százaléka) és csupán kisebb részük (nem egész egyötödük) egyedülálló személy vagy gyermektelen pár.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?