Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepe a Budai Várban

A péntek és vasárnap között megtartandó kiállításon könyvritkaságok, 16. századi ősnyomtatványok és Weöres Sándor kézzel írott, gyerekverseket tartalmazó “kék könyve” is megtekinthető lesz. A Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád Műfordítói Díja is kiosztásra kerül, amelyet az idén Lator László kap.

A kulturális rendezvényen családi és gyermekprogramok, irodalmi előadások, könyvbemutatók és koncertek is helyet kapnak. Idén a szakmai programok – Weöres Sándor születésének centenáriuma alkalmából – a gyermekkönyvekre összpontosítanak. Az esemény díszvendége az I. kerület testvérvárosa, a szlovéniai Lendva lesz.
Az Országos Széchényi Könyvtárban péntektől 16. századi lendvai ősnyomtatványokat tekinthetnek meg az érdeklődők és megismerkedhetnek a muravidéki város történetével, kultúrájával, művészetével és boraival.  Szombaton és vasárnap színházi előadás, koncert, játékok és gyermekkönyv-bemutatók szerepelnek a programban. Ezt követően Igor Janke lengyel újságíró dedikálja a Hajrá magyarok! – Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című kötetet. Kovács Ákos Krúdy-estje után Jamie Winchester koncertje zárja a szombati programot.

A zárónapon a Sebő együttes Weöres Sándor-műsorát tekinthetik meg a látogatók. Vasárnap este Kodály Zoltán Budavári te deum című művének előadásával zárul az események sora a Mátyás-templomban.
A könyvünnepen Buda 1686-os visszafoglalására és az első Magyarországon nyomtatott könyv megjelenésére emlékezik az önkormányzat – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?