Életműdíjat kap Szabó István filmrendező

Az idén 75 éves Szabó István Oscar-díjas filmrendező kapja a 10. Jameson CineFest életműdíjat, amelyet a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 19-én, csütörtökön adnak át.

A 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 12. és 22. között kerül megrendezésre, amelyen a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával tisztelegnek az Oscar-díjas művész előtt. A három filmet szeptember 17-én, 18-án és 19-én láthatja a fesztivál közönsége.
Az 1984-ben készült Redl ezredes, az összeomló Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik és az egyszerű rutén vasutas család gyermekéből a kémelhárítás főnökévé emelkedett katonatiszt életútját mutatja be a 19-20. század fordulóján és az I. világháború előestéjén.
Az 1988-as Hanussen középpontjában egy mágus áll, egy látnok, aki a két világháború között, a nácizmus megerősödése idején él.
A látványos történelmi tablók nemcsak Közép-Európában, hanem világszerte is óriási sikert arattak. A 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!