Korrupt politikust vegyenek!

“Megvásárolható politikusok” nevű új “bevásárlócentrumot” nyitottak szerdán Prágában, amelynek célja, hogy humoros formában mutassa be az állampolgároknak a politikai korrupciót.

A fiktív áruházba betérők a politikusok bőrébe bújt eladóknál és azok asszisztenseinél ismerhetik meg, hogyan válik a pénz a politikában érdekérvényesítő eszközzé. Ilyen módon rávehetik az áruház “politikusait”, hogy a parlamentben megpróbáljanak keresztülvinni egy személyes érdekeket szolgáló törvénymódosítást, jóváhagyatni egy törvénytelenül üzemeltetett játéktermet vagy elintézni, hogy a közmegrendelést a háttérben előre kiválasztott vállalkozó szerezze meg.
A prágai sajtó szerint az ötlet kivitelezője a Zöldek Pártja (SZ), amely tulajdonképpen egy kampányfogás.
A szervezők szerint az “üzletben” az egyszerű állampolgár is kipróbálhatja azt, ami eddig a lobbisták kiváltsága volt. “Ez tisztán üzleti ügy. Most az üzletben szeretnénk bemutatni mindazt, ami a valós üzleti tárgyalásoknak régóta szerves része” –  nyilatkozta az egyik szervező.
Az “üzletben” zajló eseményeket a hatalmas kirakatüvegeken keresztül kívülről is figyelemmel lehet kísérni. Az emberek megtekinthetik, hogyan győzik meg kenőpénzzel a politikust, hogy a városban a tervezett park helyett üzletközpont épüljön, hogy az autópálya mégis átszelje a természetvédelmi övezetet, vagy hogyan adják el a lobbisták a hadseregnek a nem megfelelő minőségű fegyvereket.
Az “üzletközpont” előtt aktivisták röplapokat osztogatnak, amelyeken egy-egy tranzakció ára található. Egy állami nagyvállalat igazgatói székébe való bejuttatásért például 50 millió koronát kérnek, és 100 millió koronáért lehet elintézni, hogy egy állami gazdaságot áron alul kapjon meg az érdeklődő vállalkozó.
“Van néhány millió felesleges koronájuk? Ha törvénytelen játéktermet akar nyitni, mi elintézzük. Semmi sem olyan értékes, mint a megvásárolható politikusok” – csalogatta az egyik aktivista az “üzletközpontba” a járókelőket a közeli forgalmas villamos megállóban.
Csehországban pénteken és szombaton tartanak előre hozott képviselőházi választást, mert a Petr Necas vezette jobbközép kormány korrupciógyanús ügyek miatt júniusban lemondásra kényszerült.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!