500 embert tehetnek utcára Zuglóban

Évek óta lakják, miközben nincs használatba vételi engedélye egy zuglói társasháznak. Több lakó is attól tart, hogy ki kell költözniük, illetve a bank felmondhatja a hitelszerződésüket. A kivitelező-ingatlankezelő társaság arról tájékoztatta a lakókat, hogy egy zuglói fideszes önkormányzati képviselő megzsarolta őket, mondván, akkor lesz használatbavételi  engedély, ha lakásokat adnak át nekik. Több lakó viszont a cég felelősségét firtatja.

A kacifántos történet 2006-ig nyúlik vissza, akkor született meg az építési engedély a 178 lakást, 2 bankfiókot és 2 üzlethelyiséget magában foglaló budapesti Öv utcai társasház megépítésére. Az elkészült ingatlanra 2009 márciusában a zuglói önkormányzat megadta a használatbavételi engedélyt, ám azt később, egy ügyészségi felülvizsgálat nyomán, visszavonták. Az azóta tartó jogi vita – amelyben másodfokon a kormányhivatal is elmarasztalta az építtetőt – arról szól, hogy megfelelően megoldott-e a társasháznál a parkolás, illetve milyen készültségi fokon kell lennie az üzlethelyiségeknek.

A társasház építtetője, a 2009-ben kiadott használatbavételi engedélyen szereplő Happy Residence Kft az Opten céginformációs adatai szerint 2011 év végén ügyvezetőt váltott, majd végrehajtási eljárás indult a céggel szemben.

A lakóknak tavasszal Dózsa József, a kivitelező Hermina Bau Kft. műszaki igazgatója írt megnyugtató levelet annak kapcsán, hogy a zuglói jegyző elutasította az újból benyújtott használatbavételi engedélyezési kérelmet, „ezzel arra kötelezve a három-négy esztendeje ott lakó – számos esetben kisgyermekes – családokat, hogy a lakóépület vonatkozásában az engedély nélküli használatot szüntessék meg”. Dózsa József azzal nyugtatta a lakókat, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen. Valamint – és itt az ügy egyik érdekes eleme – azt állította, hogy a 2009-ben már kiadott használatbavételi engedély visszavonása kapcsán megkereste őket egy akkori fideszes önkormányzati képviselő, aki gyakorlatilag azzal zsarolta meg a társaságot, hogy a beruházásaikkal kapcsolatos engedélyekért cserébe adjanak át számunkra lakásokat. Az atv.hu birtokába került levélben pontosan ez szerepel: „társaságunkat megkereste az egyik zuglói önkormányzati képviselő, és jelezte felettese igényeit, mely szerint lakásokat kellett volna átadnunk annak érdekében, hogy a beruházásainkkal kapcsolatos engedélyeket ne vonják vissza, illetve ne akadályozzák meg azok kiadását”.

A találkozó – úgy tudjuk – 2010 őszén, még az önkormányzati választások előtt történt, de a lakás átadások kérdésében a cégvezetők nem álltak kötélnek. Miután az eset Papcsák Ferenc jelenlegi zuglói polgármester tudomására jutott, feljelentést tett az ügyben, a képviselőt ennek nyomán idén áprilisban zsarolással gyanúsították meg.

Megkerestük a Hermina Bau Kft-t, ahol meglepő módon arról tájékoztattak, hogy ők nem kompetensek az ügyben. Hozzátették, a beruházó Happy Residence Kft. már elérhetetlen. Maga Dózsa József pedig Almásy Sándorhoz irányított, mint aki illetékes a kérdések megválaszolására. Az ügy ilyen hárítása azért is érdekes, mert Dózsa úgy fogalmazott a lakóknak írt levelében, hogy „társaságunk az ingatlan kivitelezése és az azt követő eljárások során is a jogszabályoknak megfelelően járt el”. Ebből arra lehet következtetni, hogy volt valamiféle kapcsolat a Hermina Bau és a kivitelező Happy Residence között. Amit az is erősít, hogy egy időben a két cég azonos címre volt bejelentve.

Ehhez képest Almásy Sándor rosszindulatú kérdésnek nevezte, amikor a lehetséges kapcsolatról érdeklődtünk, azt állítva, hogy neki semmi köze az ügyhöz, csupán mint jól értesült lakástulajdonos nyilatkozik.

Telefonbeszélgetésünket és email váltásunkat követően megtiltotta, hogy abból bármit is közöljünk. Kérésének csak részben tudunk eleget tenni, az ügy jobb megértéshez ugyanis szeretnénk az ő álláspontját is bemutatni. Az Opten céginformációs rendszere szerint Almásy a Hermina-cégcsoport több vállalkozásának is tulajdonosa, illetve tisztségviselője volt korábban (Hermina Bau, Hermina Residence, Hermina Center), és a Hermina Bau honlapján maga büszkélkedik azzal, hogy a cég alapítója.

A távolságtartás azért érdekes, mert több lakó szerint nem az állítólagos zsarolási ügy, sokkal inkább a kivitelező cég felelős azért, hogy a mai napig nincs használatbavételi engedély. Márpedig ebben az esetben a lakók nem jogszerűen laknak a komoly áron megvásárolt ingatlanjukban. Több érintett szerint attól tartanak, hogy emiatt kilakoltatják őket, illetve a banki hitelszerződéseket felmondják.

Almásy mindezekkel kapcsolatban levelében a következőket írta:  „Azt hallottam, hogy 2010-ben az Önkormányzat visszavonta a hónapokkal korábban kiadott jogerős használatbavételi engedélyt, mert egy bizonyos időpontban éppen nem voltak ott parkológépek. A lényeg szerintem talán az, hogy semmilyen szabály nem kötelezi, és ha belegondolunk nem is kötelezheti a lakókat arra, hogy a világ végezetéig, állandó jelleggel ott állomásoztassanak parkológépeket még akkor is, ha arra éppen nincs szükségük, vagy ha azokat a gépeket éppen szervizelni kell vinni,  stb. (…)”

Majd felsorolt számos címet, ahol szerinte „Budapest-Zugló Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Osztálya úgy adott ki használatbavételi engedélyt, hogy az adott lakóházakban a ténylegesen megépült parkolási lehetőség nem érte el az építési engedélyben, valamint a vonatkozó jogszabályokban előírt lakóházak számát”.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?