Kereszteződtek a pitonok Floridában, és szörnyetegek lettek!

Az Amerikai Egyesült Államok Florida államába 1980-ban szállítottak indiai származású tigrispitonokat, melyek főleg a napos, száraz területeket preferálják. Az akkor még egzotikumnak számító pitonfajtát kiengedték, a szabadban azonban elkezdtek párosodni az ottani, őshonos pitonfajtákkal, melyek korábban a vizes, füves területeket szerették. 

A párosodás azonban nem várt eredményeket szült az utóbbi csaknem 40 évben: a közös új faj jóval ellenállóbb és erősebb, mint a korábbiak voltak. A probléma az, hogy az új, hibrid kígyók étkezésükkel komoly károkat tesznek Florida emlősállományában.

A mutációt úgy fedezték fel, hogy floridai kutatók 2001 és 2012 közt szövetmintákat gyűjtöttek a szabadon élő példányok közül. Összesen 426 szalagos tigrispiton farkából gyűjtötték össze a mintákat, ebből pedig 13-nál olyan genetikai jegyeket találtak, melyek a fent említett indiai tigrispitonéra emlékeztettek.

A probléma az, hogy az új piton fajta invazívnak tekinthető, azaz az új területen gyorsan terjednek, és nem csak számuk nő, hanem ezzel együtt kiszorítják, kiirtják a többi őshonos fajt is. Ennek köszönhetően gazdasági, természetvédelmi vagy ember-egészségügyi károkat okoznak/okozhatnak.

Szólj hozzá!