Veszélyeztetik az élelmiszergazdaságot a törvénymódosítások

Veszélybe sodorhatják a magyar élelmiszergazdaságot azok az újabb törvénymódosítások, amelyeket kedden fogadott el az Országgyűlés – állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Az OKSZ ezért Áder János köztársasági elnököt kéri, hogy ne írja alá a törvénymódosításokat, mivel ezek ellentétesek a vásárlók és az alkalmazottak érdekeivel.
A szövetség fenntartásait fogalmazta meg a kereskedelemről szóló és az épített környezet alakításáról szóló törvény módosításaival kapcsolatban. Egyebek között megdöbbentőnek minősítik, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő, mérleg szerint veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket. Erre nincs európai példa – szögezi le az OKSZ a közleményben.
A módosítások további eleme, hogy megmarad a “pláza-stop”, nem építhető a jövőben 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi értékesítőhely. Ezen kívül a nagyvárosias világörökségi területeken nem épülhet diszkont, nagy méretű szupermarket, valamint hipermarket, a jelenleg ott lévőknek pedig egy éven belül be kell szüntetniük tevékenységüket.
A módosítások között van az is, hogy a jövőben a 100 milliárd forint árbevételnél nagyobb áruházláncot terheli a bizonyítási teher a piaci erőfölénnyel visszaélés gyanúja esetén – emlékeztet az OKSZ.
Ezzel a korlátozásoknak súlyos csomagja alakult ki a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozások körében – jelzi az OKSZ.
A szövetség szerint a korábbi korlátozó intézkedésekkel – az élelmiszerfelügyeleti díj átlagosan tizenötszörös emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával – együtt mindez már olyan teher az élelmiszerpiac egésze számára, amely veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.
Az OKSZ szerint mindez elfogadhatatlan annak tükrében, hogy a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozások az elmúlt években közel 2000 milliárd forintot ruháztak be Magyarországon, több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, a magyar beszállítók körében több tízezer család megélhetését biztosítják, és jó minőségű, megfizethető, magyar termékeket kínálnak a vásárlóknak.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?