Új operafesztivál indul a nyáron Jeruzsálemben

Egy ősi, nyaranta kiszáradó víztározóban kétszer előadják a Szerelmi bájital című operát egy új, idén nyáron induló kulturális fesztivál keretében Jeruzsálemben. Az izraeli főváros az ötnapos eseménnyel a helyieket és a külföldi turistákat is szeretné megszólítani – írja a The Times of Israel internetes portál.

A június 24. és 28. között zajló rendezvénysorozat a 19. századi olasz komponista, Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című művének két szabadtéri produkciója köré épül. A művet az Izraeli Operaház társulata és a Jeruzsálemi Szimfonikusok fogják előadni június 26-án és 27-én, az óváros falai alatt fekvő, 6 ezer fő befogadására alkalmas, Szultán medencéje elnevezésű alkalmi szabadtéri színpadon.
A fesztivál keretében több operett, koncert és gyermekeknek szóló operaelőadás is látható lesz a városban, a szervezők így szeretnének minél több gyermeket és felnőttet is elcsábítani a zenei előadásokra.
“A fesztivál a város eseménynaptárának részévé fog válni. A rendezvény, a maratoni futással, a Formula 1-es versennyel, és más programokkal együtt azt jelzi, hogy Jeruzsálem egy normális város” – mondta Nir Barkat polgármester.
A fesztivált a város turizmussal foglalkozó osztálya, az iTravelJerusalem szervezi, a felelős állami minisztériummal és az Izraeli Operaházzal együttműködve. A polgármester szerint egy adományozó 1 millió dollárt (276 millió forint) ajánlott fel a projekt számára, de más felajánlásokat is várnak annak érdekében, hogy a rendezvénysorozat biztosítva legyen a következő négy évre.
“Jeruzsálem egy olyan hely, ahová egyszer mindenkinek el kell jönnie az életben. Miért ne jöhetnének hát operába is?” – tette fel a kérdést Hanna Munitz, az Izraeli Operaház igazgatója. A Szerelmi bájital előadásáról elmondta, hogy a könnyed darabban sok napraforgó, kerékpár és régi autó lesz látható, és az egész olyan lesz, mint “egy ötven évvel ezelőtti kibuc”.
2011-ben már indult egy hasonló kezdeményezés Jeruzsálemben ugyanezen a helyszínen, azonban a fesztivál csak egy évet élt meg, 2012-ben a szervezés félbeszakadt technikai és finanszírozási gondok miatt.

 

Vélemény, hozzászólás?