Tizenöt év börtönre ítéltek egy bajai férfit a nagynénje meggyilkolása miatt

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy bajai férfit, aki tavaly nyáron brutális módon meggyilkolta a nagynénjét.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 65 éves vádlottat.
A férfi jó viszonyban volt a bűncselekmény idején 87 esztendős, Baján egy magánházban egyedül élő, mozgásában korlátozott nagynénjével. A rokkantnyugdíjas vádlott – akit jelnyelvi tolmács segített a bíróság előtt – és a sértett évek óta szinte naponta találkozott. A férfi végezte el a ház körüli munkákat, járt el bevásárolni, az idős asszony főzött, és a vádlott pénzét is kezelte. Kisebb konfliktus csak akkor adódott köztük, ha a vádlott részegen pénzt kért és az ittassága miatt a sértett nem adott neki, tettlegességig azonban korábban soha nem fajult a vita.
2014. július 14-én reggel a már ittas vádlott a nagynénje házába betérve pénzt kért, de ezt az asszony megtagadta. A férfi erre a ház előszobájában a nőre támadt, kivette a kezéből a járóbotot, és azzal ütlegelte őt, egészen addig, amíg a fából készült eszköz el nem tört. A bántalmazást akkor is folytatta, amikor nagynénje a földre került, ököllel ütötte, fojtogatta, rugdosta a már vérző nőt.
A vádlott az öt-tíz percig tartó bántalmazás után elvette az asszony kulcsát, megkereste és elvette a pénzét, majd elment inni.
A földön fekvő nőre, aki eszméleténél volt, de mozdulni és segítséget kérni nem tudott, délután a fia talált rá, ő hívott mentőt. Az asszonyt kórházba vitték, ahol még aznap combcsonttörését rögzítő műtétet hajtottak végre, májsérülését azonban nem észlelték. A nő másnap délelőtt meghalt, halálának közvetlen oka a májsérülés miatt kialakult légzési és keringési elégtelenség volt.
A szakértői vélemény szerint a sértett életét valószínűsíthetően megmenthették volna, ha az asszony a bántalmazás után azonnali, a máj szakadását felismerő, szakszerű orvosi ellátást kapott volna.

Szólj hozzá!