Thomas Piketty: A tőke a 21. században

Közgazdasági könyv a sikerlisták élén? Egy gazdasági válságokkal ilyen súlyosan terhelt korban ez nem is annyira meglepő. Ráadásul Thomas Piketty könyve érthető, olvasmányos, és rengeteg izgalmas, új gondolatot tár fel, még a kevésbé avatott olvasók előtt is.

A vagyoni egyenlőtlenségek növekedése Piketty könyvének egyik alapvetése, és ez bizony olyan dolog, amit mindenki a saját bőrén tapasztal, még akkor is, ha nem foglalkozik közgazdaságtannal. A tőke a 21. században című könyv nem csak címében idézi Marxot, fő témája, hogy a társadalmi egyenlőtlenségekre miként hat a gazdasági rendszerek jelenkori átalakulása.

A szerző töméntelen mennyiségű adatot elemezve vázolja fel a kapitalizmus alakulását számos országban. Azonban nem csak elemez, prognosztizál, sőt, vizionál is. Jövőképe pedig egyáltalán nem fényes. Az író szerint a globális gazdasági növekedés lassulása mellett a tőke hozama nem, vagy nem annyira csökken; növekedni fog viszont a tőke aránya, méghozzá abból a fajtából, amely öröklődés címén jut az utódokhoz. Tehát a kapitalizmus szükségszerűen az egyenlőtlenségek abszurd növekedését, és a kiszolgáltatott rétegek még radikálisabb elszegényedését és kaotikus állapotokat fog eredményezni. Piketty szerint a meglodás – amennyiben létezik ilyen – talán egy globális és progresszív vagyonadó bevezetése lehetne. Ennek pontos megtervezése azonban túlmutat még egy 700 oldalas könyv terjedelmén is.

Szólj hozzá!