Szegedi Csanád perli a Jobbikot

Több jobbikos képviselő és a Jobbik lapja ellen is pert indít becsületsértés miatt Szegedi Csanád, aki tavaly lépett ki a Jobbikból, miután kiderült, hogy zsidó származású – tudta meg az [origo]. Novák Előd alelnöknek például azért kell pénteken bíróság elé állnia, mert azt mondta, hogy Szegedi soha nem lehetett volna a Jobbik alelnöke, ha tudják, hogy zsidó. Szegedi azt mondta, egyértelművé akarja tenni, hogy nem lehet következmények nélkül sértegetni, és milliós kártérítéseket vár az egykori párttársaitól.

Pénteken kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a becsületsértés miatt indított per, amelyet a volt jobbikos Szegedi Csanád indított egykori párttársa, Novák Előd alelnök ellen – tudta meg az [origo]. Szegedi azért jelentette fel Novákot személyhez fűződő jogok megsértése miatt, mert szerinte a jobbikos alelnök becsületsértően írt róla egy később kiszivárgott, az elnökségnek címzett levelében. Novák a Szegedi zsidóságáról szóló írásában egyebek között kijelentette, hogy Szegedi soha nem lehetett volna a Jobbik alelnöke, ha ismert zsidó származása.

Szegedi Csanád tavaly nyáron lépett ki a Jobbikból, miután kiderült a zsidó származása, és nyilvánosságra került egy hangfelvétel is, amely szerint 2010-ben uniós pénzt ígért egy férfinak, hogy ne hozza nyilvánosságra a származásáról szóló információkat. Szegedi szerint összevágott hangfelvételről van szó, ezután mégis kilépett a pártból, az EP-mandátumát azonban megtartotta.

Nem Novák Előd az egyetlen jobbikos, akinek a bíróságra kell mennie. Szegedi feljelentette Gyüre Csaba alelnököt és Egyed Zsolt országgyűlési képviselőt is, mert a hangfelvételre utalva azt állították, hogy Szegedi “EU-s pénzekkel akart megvesztegetni valakit”, hogy elhallgassa zsidó származását. Gyüre és Egyed tárgyalása májusban kezdődik.

Szegedi szintén feljelentette a Jobbikból azóta kilépett Lenhardt Balázs parlamenti képviselőt, aki tavaly novemberben Szegedi Csanád háza előtt jelentette be, hogy “árulónak, politikusbűnözőnek, befolyással üzérkedőnek és politikai halottnak” tartja Szegedit. Lenhardt az ügyészségen fel is jelentette Szegedi Csanádot, de az ügyészség elutasította a keresetet. Szegedi emellett feljelentette a Jobbik pártlapját, a Barikádot, amelyet korábban éppen Szegedi cége adott ki. A lap ugyanis egy szerkesztőségi véleményben szerinte becsületsértően írt róla.

Milliós kártérítéseket vár a jobbikosoktól

Szegedi Csanád az [origo]-nak így indokolta a feljelentéseket: “minden embernek, így nekem is jár az a törvény adta lehetőség, hogy a jog eszközével megvédjem magamat. Szeretném mindenki számára egyértelművé tenni, hogy engem sem lehet következmények nélkül sértegetni”. Szegedi szerint “a vitának mindig helye van, ha a felek tisztelik egymást, de azok a személyek, akiket bepereltem, már bőven túllépték az egészséges vita határait”.

Szegedi a bíróság döntésétől milliós nagyságrendű kártérítéseket vár. Az EP-képviselő hozzátette: “valószínűnek tartom, hogy további személyek ellen is fogok jogi lépéseket tenni, de erről további részleteket egyelőre nem szeretnék közölni”.

Megkerestük Novák Elődöt is, aki a Facebook-oldalán reagált: “Minden idők egyik leggátlástalanabb köpönyegforgatója 5 millió forintot (és persze kamatokat, ahogy az a magukfajtáknál elengedhetetlen), valamint saját költségemen a Magyar Nemzetben egy bocsánatkérő közleményt vár tőlem”, illetve “Chanád fő ellenségének tekintve beállt az engem kártérítésért perelők sorába, többek közt Alföldi Róbert és Kubatov Gábor közé”.

Forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?