Melyik a legjobb húsvéti sonka? – teszt

Nyakunkon a húsvét, a boltok polcai megteltek a klasszikus, ünnepi füstölt-kötözött sonkákkal. Választani azonban nem könnyű a temérdek gyártó, márka, méret és árszabás közül. Az atv.hu segítségként elkészítette az idei húsvéti sonka-tesztet. Ötféle terméket vizsgáltattunk meg, hogy beható elemzés után kiderüljön: ár és minőség kéz a kézben jár-e? Cikkünkből megtudhatja, melyik sonkának van „bolti” és melyiknek „klasszikus” íze a tesztelők szerint.

„A tradicionálisan húsvétkor fogyasztott sonkák a következő csoportokba sorolhatóak: nyers sonkák, hőkezelt sonkák, illetve az egyedi termékleírással rendelkező parasztsonka” – így szól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megfogalmazása. Az általunk kiválasztott sonkákban az azonos jellemzők a következők voltak: kötözött, füstölt, sertés – ennek a kritériumnak mind az öt termék megfelelt. Ezen belül azonban olcsóbb és drágább, hagyományos füstölésű és vákuumcsomagolt, gluténmentes és ízfokozókkal telített termék is szerepelt a bevásárló listánkon.

Bőség zavara

Budapest egyik legnagyobb piacán, a Lehel téren a bőség zavarát leküzdve végül öt különböző árkategóriájú és márkájú húsvéti sonkát sikerült beszereznünk.

Megkerestük az itt kapható legolcsóbb terméket, mely egy vákumcsomagolt füstölt-főtt kötözött lapocka volt. A szolnoki székhelyű Debreceni Csoport Húsipari Kft. nevével ellátott termék címkéjén külön felhívták arra is a figyelmet, hogy a készítmény gluténmentes. Az eladó tapasztalata szerint ez a főtt-kötözött sonka közkedvelt, sokan viszik az ünnepre, így mi is vásároltunk belőle.

Átolvasva az összetevők listáját, kiderült, hogy a 74 százalékban sertésből készült termékhez az ivóvízen, étkezési són kívül – többek között – stabilizátor, zselésítő anyag, ízfokozó, aroma, sűrítőanyag és tartósítószer is került. Ennek a vákuumcsomagolt kötözött, füstölt-főtt sonkának kilogrammja 1198 forintba került.

A második legolcsóbb termék kilogrammja 200 forinttal többe, 1398 forintba került. A Zádor névvel ellátott füstölt-kötözött sonka – az eladó elmondása szerint – a legtöbb boltban megtalálható. Összetevői között szerepelt a csont nélküli lapocka, víz, étkezési só, stabilizátor, ízfokozó.

A következő pultnál az apátfalvi Maroshús ’99 Kft. füstölt-kötözött sonkáját ajánlották, amely lapockából készült. Ára kilogrammonként 2200 forint volt. Összetevője a termék leírása szerint csupán a sertéslapocka.

Egy másik standnál egy vecsési készítésű, Dunaházi Ízek Bt. által fémjelzett hagyományos füstölésű kötözött sonka következett. Ennek kilogrammonkénti ára 2290 forint volt.

A legdrágább, és talán legismertebb terméket hagytuk a legvégére, és az utolsó darabot hoztuk el a pult mögül. A Pick Szeged Zrt. Békebeli füstölt-kötözött diósonkája itt 3079 forintba került kilogrammonként – tehát 1881 forinttal, csaknem háromszor többe, mint a legolcsóbb változat. Ez a sonka egyébként leírása szerint csont nélküli, pácolt, kötözött és hagyományosan füstölt húsból készült. Összetevői között szerepelt a bőrös sertéscomb – csont és csülök nélkül -, az étkezési só, a cukor, a glukóz, az ízfokozó, fűszerek, aromák és tartósítószer.

A drágább jobb?

A kérdés a nagy bevásárlás után már csak az maradt, vajon a legdrágább termék a legjobb minőségű is egyben? Hogy kiderítsük a választ, felkértünk egy élelmiszervizsgálattal foglalkozó labort, a Wessling Hungary Ltd.-t, hogy elemezze húsvéti sonkáinkat. Egy héten keresztül vizsgálták tehát a fehérjetartalmat, a víztartalmat, a só mértékét és a szabad zsír mennyiségét a sonkákban. Ezen kívül természetesen érzékszervi vizsgálat, azaz szemrevételezés, és kóstolás is következett.

Minél nagyobb a fehérjetartalom, annál értékesebbnek mondható a hús – mondta el véleményét Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Ltd. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. „A magasabb víztartalom viszont kevésbé előnyös, mert a termék minőségmegőrzési idejét csökkentheti, ráadásul a többlet vizet ilyenkor húsáron vásároljuk meg” – tette hozzá a szakértő.

Laboreredmények: nem a Pick az első

Bár a laboreredmények alapján mind az öt hús megfelelő, mutatkoztak eltérések. A fehérjetartalom a vizsgálatok alapján a Maroshús ’99 termékében a legmagasabb. Ezt követi a Pick Békebeli diósonkája, míg a dobogó harmadik fokát a vecsési sonka foglalhatja el.

A víztartalom azonban a vákuumcsomagolt főtt-füstölt kötözött lapockában a legtöbb, így ebben a megmérettetésben ez a termék a vesztes. Szigeti Tamás úgy látja, a magas víztartalom egyik oka lehet, hogy valószínűleg injektálási technikával pácolták a terméket. A legkevesebb víztartalom viszont egyértelműen a Pick sonkájában volt, ez tehát pozitív.

Sonkák esetében egy határértéket állapítottak meg, melynek meg kellene felelni, ez pedig a só mennyisége: 7% a maximum – mondta el Szigeti Tamás. Nátrium-klorid, azaz konyhasó a legnagyobb mértékben a Maroshús ’99 sonkájában volt, míg legkevesebb értelemszerűen a füstölt-főtt kötözött sonkában.

Ám a vecsési sonka sótartalma is magasabbnak mondható, 7,53 tömegszázalék. A szakértő szerint valószínűleg a hagyományos készítési mód áll ennek a hátterében, hiszen ha kádban szilárd konyhasóval borítják be a sonkát a füstölés előtt, nehéz szabályozni a nátrium-klorid tartalmat.

Pickben a zsír a nyerő

Ami pedig a zsírokat illeti, a legmagasabb értéket a Pick békebeli sonkája érte el. Meglepő, hogy ára, és a többi – jónak minősíthető – eredménye ellenére a zsírtartalom ebben a termékben volt a legmagasabb. A zsírmennyiség terén a második helyet viszont a legolcsóbb termék, a füstölt-főtt változat foglalta el, melyet harmadikként a Zádor sonkája követ.

Mivel ebben a körben viszont a cél a legalacsonyabb érték elérése volt, a győztes egyértelműen a Maroshús ’99 lapockája.

Íz és állag

Az érzékszervi vizsgálatok alapján, a labor munkatársai úgy ítélték meg, hogy a Pick és a Zádor termék kellemesen füstölt, ám kissé sós.  Utóbbi pedig helyenként kissé túlpácolt. A vecsési sonka szerintük jellegzetes, kellemes, ám kissé ez a termék is sós.

Kevésbé pozitív a véleményük a Debreceni Csoport Húsipari Kft. vákuumcsomagolt sonkájáról. Szerintük ugyanis ennek a terméknek gyengébben füstölt illata van, kevésbé harmonikus az íze, puhább és helyenként szétpácolt.

A Maroshús ’99 sonkája szerintük egyébként „enyhén hőkezelt jelleget mutat”, szájban kissé rágós, gyengébben füstölt, és íze kevésbé harmonikusnak mondható.

Magas tápértékkel győzött

Összességében a fehérje-zsír arányt tekintve arra jutottunk – egy kis szakértői segítséggel -, hogy a Maroshús ’99 sonkája jó minőségű, tápértéke magas: 23,4 fehérje és 3,6 tömegszázalék zsír. Árkategóriája viszont csak a középmezőnybe tartozott, így ez is egy pluszpont ennek a sonkának.

Ha ugyanezt a két adatot hasonlítjuk össze, a vesztest talán a legolcsóbb terméknek, a vákuumcsomagolt füstölt-főtt lapockának kiálthatjuk ki, hiszen ennél csaknem 3 tömegszázalékkal magasabb a zsírtartalom, mint a fehérje mennyisége. A középmezőnybe sorolható viszont a Zádor, a vecsési és a legdrágább termék is, a Pick sonkája.

Ez alapján arra következtethetünk, hogy a legolcsóbb terméket választva, nagy valószínűséggel kevesebb húsfehérjét, azaz húst kapunk. Ám az eredmények alapján az is világos, hogy a legdrágább termék megvásárlása sem mindig garancia.

„Gyermekkoromra emlékeztet”

Nem elégedtünk meg csupán a laboreredményekkel, három terméket szerkesztőségünk tagjai is megkóstoltak, és szigorúan véleményeztek – anélkül, hogy a sonkák árait tudták volna. A három kóstolnivaló között volt egy – a fehérje- és zsírtartalom alapján – jó minőségűnek mondható, egy középkategóriájú, és egy kevésbé értékesnek tekinthető.

Lássuk tehát a véleményeket!

Nyers és olyan, mintha ledarálták volna – ez volt a legelső vélemény a főtt-kötözött sonkáról, mely a legolcsóbb kategóriát képviselte. „Parizer sonkásítva” – tették hozzá munkatársaink. Más kóstolók szerint azonban ez a termék egy „bolti jellegű hús”, az „elmegy” kategóriába sorolható. Abban viszont egyetértés alakult ki, hogy a túl sok pác miatt veszthette el eredeti állagát.

Kollégáink szerint pozitívum, hogy a Zádor-Hús Kft. sonkáját könnyű vágni, és nem túl sós. Van, akinek viszont nem ízlett, mert „gumírozottabb” az állaga, rágós a héja, „parizerszerű az íze”, és túlpácolt. Mások szerint viszont „egész jó, bár nem különbözik a főtt-kötözött sonka ízvilágától”, végső soron „bolti jellegű húsnak” könyvelték el.

„Brutálisan sós” – mondta a Maroshús ’99 Kft. füstölt-kötözött lapockájáról a kóstolás után a szerkesztőség néhány tagja. Legtöbb kollégánknak azonban ez a termék ízlett a három közül legjobban, többen azt mondták, „finom, és klasszikus disznósonka íze van.” Mást a gyermekkorára emlékeztetett, „ezért ez ízlik legjobban”. Ennek van a legtöbb köze a klasszikus sonkához – szögezték le. Bár volt olyan is, aki katasztrofálisnak ítélte meg a magas sótartalma miatt: „még a mustár is édesnek tűnik tőle”. Valaki viszont úgy gondolta, hogy ez a probléma orvosolható, és „ha megfőzik, nem lesz vele gond.”

A végső ítélet

Szerkesztőségünk ítélete szerint – némi különvélemény fenntartásával – a Maroshús ’99 Kft. terméke vitte el a pálmát 2.200 forintos kilogrammonkénti árával. A labor eredménye tehát beigazolódott, és a kóstoláskor is visszaköszönt a minőség fontossága. A vélemények alapján elmondható, hogy a két legolcsóbb kategóriájú termék – bár nem túl sokkal lemaradva, de – vesztesként zárta a megmérettetést. A legdrágább változat, a Pick sonkája értékelésünk szerint viszont csak a középmezőnyben kapott helyet.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?