Közel-Keleten a szőnyegeken élnek

Cégemnél van egy iráni kolléga, aki beszámolt nekem arról, hogy náluk a szőnyeg olyan bútordarab, melyen konkrétan az életüket élik. Nincsenek tulajdonképpen bútorok, csak maximum asztalkák, vékony szivacsok, de amúgy az emberek a földön élik az életüket. A szőnyegen ülve esznek, és azon is alszanak. A kollégám még egy olyan érdekességről is beszámolt, hogy nehezére esett átszoknia arra, hogy bútorokon aludjon.
Innen a közel keletről származnak a szőnyegek, itt nagyüzemi gyártásban zajlik a készítésük, az emberek az egész otthont beburkolják hatalmas perzsaszőnyegekkel. Ezeket a szőnyegeket évente, fél évente takarítják, ugyanis hatalmas méretük miatt nehéz mozgatni őket, igyekszenek megspórolni a takarítások annyi időt, amennyit csak lehet.
Egyéb iránt azonban gyönyörű szőnyegeket gyártanak, vörös, mintás, kézzel szőtt darabokat. Ezeket a szőnyeg műalkotásokat családi tradíciók alapján, titkos szövési technikákkal készítik, kézi csomózású keleti módszerrel. A szőnyegek persze nem csak Iránban, hanem Afganisztánban, Pakisztánban is divatosak.

Szólj hozzá!