Könyvfesztivál – Több folytatás is megjelent a Kalligramnál

Gervai András és Komoróczy Géza korábbi könyveinek folytatásával készül egyebek mellett a Kalligramm Kiadó a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő újdonságai között.

Gervai András Titkos Magyarország című könyve jelenti a legnagyobb szenzációt a kiadó idei újdonságai között, hiszen a szerző előző könyve, a Fedőneve: szocializmus folytatásaként újabb híres emberek történetét meséli el, azt, hogy miként próbálta beszervezni elsősorban a nyugaton élő tudósokat, értelmiségeket a titkos szolgálat a szocializmus idején – mondta Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó főszerkesztője az MTI-nek.
“A könyvnek a kisembereket érintő történetei a legérdekesebbek, mert ezek egyszerre groteszkek és fájdalmasak, valamint megdöbbentők. Az 1989-ig tartó besúgások története ez, és majdnem mindegyik a diktatúra masszív állandóságát mutatja” – fejtette ki, hozzátéve, hogy nagyon olvasmányos és szakmailag megbízható írásról van szó, hiszen többéves levéltári kutatás áll mögötte.
Az újdonságok között említette Komoróczy Géza Zsidók a magyar társadalomban című munka első és második kötetét is, amely a Zsidók története Magyarországon című mű folytatása, mondhatni “szöveggyűjteménye”. Az anyag a magyar zsidó történet feszültségeit, konfliktusait, valamint a magyar társadalom zsidókhoz való viszonyát mutatja be különféle történeti, irodalmi és egyéb szövegeken keresztül.
A főszerkesztő kiemelte továbbá Ferber Katalin Az elárult Japán. Út Fukusimáig című kötetét, amelyben a szerző személyes élettörténetén keresztül mutatja be a japán társadalomba való beilleszkedésének nehézségeit. A gazdaságtörténész szerző atomtudós japán férjével arra a fájdalmas döntésre jut, hogy a fukusimai atomtragédia után el kell hagyniuk Japánt, többé nem térhetnek vissza oda, az elhallgatások és a kirekesztés országába.
“Ez a történet egyrészt a befogadásról és a be nem fogadásról szól, arról, hogy miként működik Japán, mennyire megismerhető egy európai ember számára, hogyan lehet beilleszkedni, másrészt bemutatja a japán társadalom kirekesztő jellégét is” – fogalmazott Mészáros Sándor.
Markó Béla Rekviem egy macskáért című esszé-tanulmánykötete is a fesztiválújdonságok közé tartozik. Az erdélyi politikus-költő kötete a kisebbségi politika elmúlt 20-25 évének küzdelmeit mutatja be. “Összegzése saját politikai tapasztalatainak is, mindemellett rengeteg olyan dilemmával és problémával, személyes emlékekkel szembesíti az olvasót, amelyek az elmúlt évek közép-európai, elsősorban erdélyi tapasztalatait mutatják be.”
Mészáros Sándor végezetül Az Új Szó napilap népszerű mellékletét, a futballal foglalkozó Focitippet jegyző Gazdag József könyvét emelte ki. Az Egy futballfüggő naplójából című kötet a szerző sportújságírói pályafutásának keresztmetszete, válogatás Gazdag József tárcáiból, amelyekben új perspektívákat keresve megpróbálta kitágítani a sportújságírás dimenzióit, kapcsolódási pontokat találva az irodalommal, a szociológiával és a pszichológiával. “Szlovákiában nagy sikere volt a könyvnek, hiszen a szerző Kassán született és Révkomáromban élt. Ez a könyv valószínűleg a magyar olvasók számára is nagyon érdekes lesz, hiszen a sportágon keresztül a magyar mentalitásról is sokat elárul” – tette hozzá.

 

Szólj hozzá!