Klasszikus zenei nemzetközi találkozó Bukarestben

Szeptember 1. és 28. között kerül megrendezésre a George Enescu Fesztivál, amelyen a világ legkeresettebb zenekaraival, karmestereivel és szólistáival találkozhatunk.

A közel 2,3 milliárd forint (35 millió lej) költségvetésű rendezvényen 150 koncert, mesterkurzus és egyéb kulturális esemény kerül megrendezésre Bukarestben, valamint más romániai városokban.

A fesztiválon fellépő együttesek többek között az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, amelynek két bukaresti koncertjén Mariss Jansons fog vezényelni, valamint a berlini Staatskapelle Daniel Barenboim vezetésével. A római Santa Cecilia Akadémia zenekara és kórusa Antonio Pappano vezényletével Verdi Rekviemjét is megszólaltja, ezen a koncerten a világhírű René Pape basszus és Johan Botha tenor is fellép.

Először fog játszani a fesztiválon a berlini rádiózenekar, amely román és külföldi operaénekesekkel együtt előadja Richard Wagner tetralógiáját a bukaresti operaházban. Szintén először vesz részt a fesztiválon a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar, az Orosz Nemzeti Filharmonikusok, valamint a Camerata Salzburg.
A 21. Enescu fesztiválon a közönség olyan világhírű karmestereket láthat, mint például Manfred Honeck, Paavo Jarvi, Vladimir Spivakov, Bertrand de Billy, Juraj Valcuha, Vladimir Jurowski, Semyon Bychkov, Christian Zacharias és Jordi Savall. Szólistaként olyan művészek lépnek fel, mint Murray Perahia, Jevgenyij Kisszin, Borisz Berezovszkij, Radu Lupu és Yuja Wang zongoraművészek, valamint Vadim Repin hegedűművész.
A fesztivál keretében fellép Aradon és Nagyváradon Szalai Antal magyar hegedűművész is, aki a 2011-es Enescu-verseny egyik díjazottja. A 19. században született és a 20. század derekán elhunyt román zeneszerzőről elnevezett fesztivál gálakoncertjének teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.

MTI

Vélemény, hozzászólás?