Kell -e fertőzésektől félnem, ha császárfát ültetek?

A hibrid császárfa egy meglehetősen strapabíró fafajta: 8 év alatt éri el teljes méretét, mely meghaladja a 12-15 méter magasságot, keményfa fajtának számít, jól használható a bútorgyártásbqan.  Gyors növekedése miatt kertek árnyékosítására is kifejezetten alkalmas, mi több akár még mézfarmok fáiul is jól használható, mert akácos terméséből nagyon finom mézet készítenek a méhek. 

Ráadásul még a fertőzésekre is kevésbé érzékeny ez a növényfajta, kártevő rovarok által elkerült, önregeneráló, kiemelkedő minőségű fajta. Tehát a gondozóinak minimális erőfeszítésébe kerül a vele való munka. Csak mesterségesen szaporítható, így az őshonos fajtákra nem jelent veszélyt – az oltások miatt a fa steril, azaz nem lehet természetes módon szaporítani. Jól alkalmazkodik, a különféle talajtípusokhoz, akár a -33 fokon is elél, és a meleg se kottyan meg neki, még az 55 fokos hőségben is virul.

Ideális tehát minden szempontból: keményfa szerkezetű és könnyűfa súlyú, 4-5 éves vágásfordulókkal rendelkezik, és akár a megcsonkított törzséből is újrahajt. Az európai klimatikus viszonyokat jól tűri, ennél extrémebb időjárási viszonyoknak is szembe tudna nézni. Prémium faanyagot biztosít, és hibrid fafajta révén steril, tehát nem veszélyes őshonos fákra.

Szólj hozzá!