Horthy-szobor – Amerika elítéli a szoboravatást

Az USA elítéli a vasárnapi Horthy-szoboravatást, és kéri a legmagasabb rangú magyar vezetőket, hogy ők is határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket.

A budapesti amerikai nagykövetség csütörtökön közleményben ítélte el a Horty-szoboravatást és kiemelték, hogy Horty Miklós, Magyarország második világháború alatti vezetője és egyben a náci Németország odaadó szövetségese is volt.
A nagykövet a Jobbikhoz – “egy etnikai gyűlölettel és antiszemitizmussal azonosított magyar politikai párthoz” – köti “a szégyenletes esemény” megrendezését.
A Jobbik kedden közölte, a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a hozzá kapcsolódó ünnepi istentisztelet a Szabadság téri Hazatérés Temploma gyülekezetének rendezvénye volt.
A képviselet kommünikéjében kiemelték: “azok, akik ezt az eseményt szervezték és azon részt vettek, köztük néhány magyar parlamenti képviselő, nemcsak saját intoleranciájuknak vitték hírét, hanem Magyarországról is drámaian negatív képet festettek”.
Habár a jelentős számú ellentüntető megmutatta, hogy erős az ellenállás a szervezők nézeteivel szemben, és a magyar kormány egyes tagjai hangot adtak helytelenítésüknek, egy ilyen esemény szükségessé teszi, hogy a legmagasabb rangú magyar vezetők is gyorsan, határozottan és egyértelműen ítéljék el a történteket – áll a közleményben.
Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében múlt vasárnap felavatták Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte.
Hétfőn a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke közölte, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban történtek miatt. A Horthy-szobor vasárnapi felavatása ellen több párt és zsidó szervezetek is tiltakoztak.
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn – egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva – azt mondta, a Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették. Személyes véleményét ismertetve azt mondta, minden ilyen politikai provokáció ártalmas. Közölte, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot, amelyben szerinte jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?