Franz Kafka-díjat kapott Ámosz Oz

Az idei díjátadón Ámosz Oz izraeli író és publicista kapta rangos elismerésnek számító Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat.

A díjnak idén 12 jelöltje is volt, közülük került ki  Ámosz Oz, aki már eddig is számos irodalmi díjjal büszkélkedhetett. A díjátadó Prágában az Óvárosi városháza dísztermében került megrendezésre.
“Ámosz Oz nagy elismerésnek tekinti, hogy ő kapta az idén a tekintélyes Franz Kafka-díjat” – közölte a Franz Kafka Társaság.
Az eddigi Franz Kafka díjjal jutalmazott személyek között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint Philip Roth amerikai regényíró, illetve a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.
A díj a prágai székhelyű Franz Kafka Társaságtól származik, amely 2001 óta rendszeresen minden évben olyan íróknak adományozza, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak “származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül”. A társaság olyan írókat tüntet ki, akik műveikkel hozzájárultak a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.
A Franz Kafka-díj, a szakmai elismerésen kívül, 10 ezer eurós pénzbeli jutalomból és egy Kafkát ábrázoló bronzplakettből áll.
A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget. Ennek ellenére nem feltétlenül szükséges, hogy a díjazott a régióból származzon.
Ámosz Oz a legismertebb izraeli író a világon, ő a legtöbb – mintegy harminc – nyelvre lefordított, héberül alkotó szerző. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!