Fődíjat kapott egy magyar film a Szarajevói Filmfesztiválon

A Szarajevói Filmfesztivál DOCU Rough Cut Boutique fődíját kapta a Roma Rally című, magyar-német koprodukcióban készült dokumentumfilm, amelyet Hörcher Gábor rendező és Becsey Kristóf operatőr készített.

Hörcher Gábor rendező azt nyilatkozta, a fődíj azt jelenti, hogy 20 ezer euró értékben a Digital Cube nevű, filmes utómunkákat végző román cég elvégzi a film teljes képi utómunkálatait. A készítők terve szerint a film végleges változata január végére készül el.
A Roma Rally egy Bakony-vidéki sváb, roma, magyar gyökerű fiatal srác életét mutatja be, kérdéseket vetve fel a periférián élő vidéki fiatalok integrációs lehetőségeit illetően, valamint a lehetőségek hiányáról.
A film forgatását három évvel ezelőtt kezdték meg német-magyar koprodukcióként. A vezető producerek: Iványi Marcell és Marieke Bittner. Nem ez az első díja a filmnek, már 2011-ben megnyerte a Robert Bosch Alapítvány koprodukciós fődíját.
Szarajevóban a DOCU Rough Cut Boutique kategóriába a már leforgatott dokumentumfilmek első verzióját mutatják be. Ahogy a rendező megjegyezte, több mint egy hónapja jelentkeztek a fesztivál workshopjára, ahol a szakmai zsűri öt filmet választott ki a versenyre ebben a kategóriában, köztük a magyar alkotást.
A fődíj mellett lehetőséget kaptak, hogy a Roma Rallyt bemutassák a a CineLink fórumon, amelyen többek között a filmek potenciális vásárlói, a filmfesztiválok válogatói vettek részt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?