Eltüntek a jobbikos polgármester menetlevelei

Eltűntek a gyöngyöspatai önkormányzattól Juhász Oszkár polgármester szolgálati autójának 2011-es menetlevelei, így sosem fog kiderülni, hová autózott Juhász több ezer kilométert a falu pénzén. A belső vizsgálat eredménye szerint mindezért a korábbi jegyző a felelős. Kissé árnyalja a képet, hogy a vizsgálatot lefolytató új jegyzőről úgy hírlik, Juhász híve.

Az ATV szerkesztősége tavaly ősszel igényelte a 2011-2012-es közérdekű adatokat – benzinszámlákat és menetleveleket – a gyöngyöspatai polgármester, a jobbikos Juhász Oszkár használatában álló személygépkocsiról. A dokumentumok egy részét megkaptuk, azonban a 2011-es menetlevelek továbbra is hiányoznak, így nem tudható, hová autózott több ezer kilométer a falu polgármestere közpénzből. Az eltűnt dokumentumok miatt a 2012 novembere óta alkalmazott jelenlegi jegyző, Fila László vizsgálatot indított november 23-án. Az eredményre mostanáig várni kellett.

Eredmény: a korábbi jegyző nem adta át munkakörét

Fila László novemberi álláspontját – amely szerint „a korábbi jegyző úr nem adta át a későbbi kollégáinak az ügyeit” – az általa indított belső vizsgálat megerősítette.

Ezek alapján Mátyás István nem adta át megfelelően munkaköreit, és a Polgármesteri Hivatal felkérésére sem számolt el a hiányzó iratokkal. A jegyző közleménye szerint „a szabályszerű átadás-átvétel lebonyolítása érdekében a Polgármesteri Hivatal felhívta Dr. Mátyás Istvánt, hogy 2013. január 23-án jelenjen meg a Hivatalban a munkakörének átadás-átvétele céljából, és szíveskedjen elszámolni az átadás nélkül a Hivatalban hagyott, elintézetlen iratok, továbbá fel nem lelt iratok, köztük a menetlevelek holléte vonatkozásában.”

Fila László a Heves Megyei Kormányhivatallal is felvette a kapcsolatot szakszerű átadás-átvétel felügyeletének biztosítása érdekében – tájékoztatta szerkesztőségünket a jegyző. „Az átadás-átvételre vonatkozó megkeresésemet Dr. Mátyás István meghatalmazottja átvette, ugyanakkor a kitűzött időpontra sem ő, sem a Heves Megyei Kormányhivatal részéről nem jelent meg senki.”

A másik oldal: hárítják a felelősséget?

Szerkesztőségünk megkereste Mátyás István, ám a korábbi jegyző nem akart nyilatkozni Fila László közleményével kapcsolatban. „Nem kívánok reagálni. Korábban már elmondtam ezzel kapcsolatban a véleményemet” – írta lapunknak. Novemberben egyébként egy dokumentummal is alátámasztva arról tájékoztatott Mátyás István, hogy a lemondását követő, 2012. augusztus 8-ai testületi ülésen átadta a folyamatban lévő ügyeket Babus Lajosné önkormányzati dolgozó és Juhász Oszkár polgármester számára. Mátyás István akkor úgy gondolta, rá akarják hárítani a felelősséget a számolatlanul megtett kilométerek után, noha „erről a polgármester nem tájékoztatott. Mármint 2012. január 4-én, hogy nincs meg a 2011-es menetlevél, amelyet egyébként folyamatosan kell vezetni.”

Mátyás István szerint Fila László jegyző novemberi, vizsgálatot elrendelő levele arra utalt, hogy a 2011-es menetlevél tömb „hiányzik, nincs, elveszett. Mivel a szolgálati autóban kellett őrizni, így csak onnan tűnhetett el, ha nincs meg” –fogalmazott az előző jegyző.

Hova autózhatott?

Mivel a 2011-es menetlevelek „eltűntek”, nem tudható, hová autózott havonta több ezer kilométert Juhász Oszkár. A benzinszámlák alapján azonban a csúcshónap 2011 októbere volt: 141 ezer forintért vásárolt üzemanyagot a polgármester. Ez körülbelül 4500 kilométer megtételéhez volt elegendő, azt azonban nem tudhatjuk, hol járt Juhász a település érdekében, hiszen nincsenek meg a menetlevelek.

2011. augusztus és 2012. szeptember között egyébként az önkormányzat adatai szerint a polgármester szolgálati autójába összesen 1,3 millió forintért tankoltak. Ez azt jelenti, hogy Juhász Oszkár havonta átlagosan 3500 kilométert autózhatott a falu érdekében. A számlát az adófizetők pénzéből állja az önkormányzat, miközben az úti célok között nem kevés pártrendezvény is akad. A benzinszámlák szerint ugyanis legalább 6 esetben olyan napon tankoltak az autóba jelentős összegekért, amikor különböző településeken a helyi Jobbik meghívásának tett eleget.

Forrás: ATV

Vélemény, hozzászólás?