Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az angol lány – könyvajánló

Daniel Silva komoly tempóban dolgozik: 2002 óta évente piacra dob egy új könyvet kedvenc titkosügynöke legújabb kalandjaiból. A magyar kiadók jelenleg kis lemaradásban vannak, az eddig 15 kötetes sorozatból nálunk egyelőre még csak a 13. darabig jutottak.

 

Az Egyesült Államokban Daniel Silva volt közel-keleti tudósító és CNN producer neve, valamit az aprólékos, James Bondosan pazar, és politikailag mindig nagyon aktuális történetek elégnek bizonyultak a bestsellerré váláshoz. Magyarországon a fordítók még megfejelték mindezt azzal, hogy a Gabriel Allon sorozatot a kissé provokatív hangzású „A Moszad ügynöke” cím alatt jelentették meg. Ami megfelel a valóságnak, hiszen Allon valóban a Moszad ügynöke (sőt, főnökének rögeszméje, hogy egy szép napon majd a vezetője lesz), magyarul azonban ez mégis kicsit másképp hangzik, lévén, hogy az izraeli titkosszolgálat neve leggyakrabban paranoid konteóhívő társaságok beszélgetéseiben bukkan fel.

Na de milyen is a Moszad ügynöke? Természetesen vérprofi, férfias, művelt, bátor. Már nem fiatal, viszont annál tapasztaltabb. Szíve mélyén gyászos eseményeket takargat, de azért a szerelem mégiscsak megtalálja. És ami Gabriel Allon különlegessége a hasonló James Bondok sorában, civilként restaurátorként dolgozik, és a teljes művészettörténet a kisujjában van. Ha kell, könnyedén helyreteszi különféle államok bűnüldöző szerveinek vezetőségét, akik rendre ki akarják őt utasítani az országból, ám utólag szívesen aratják le a babérokat a Gabriel által felgöngyölített bűnügyek megoldásáért. De nem esik zavarba az államfők jelenlétében sem. Reggel Londonban, este már Párizsban vagy Moszkvában bukkan fel – nincs ez másképp a legújabb részben sem, melynek címe A Moszad ügynöke és az angol lány.

A regényben Gabrielnek hét napja van rá, hogy megtalálja a brit kormánypárt fiatal és ambíciózus tagját, Madeline Hartot, akit rejtélyes körülmények között rabolnak el. A szépséges Madeline-nek van egy titka, ami miatt a miniszterelnök nem vonhatja be a rendőrséget, és inkább a szupertitkos izraeli ügynök segítségét kéri. A szálak Moszkvába vezetnek, és bár Gabriel megtalálja a lányt, saját élete komoly veszélybe kerül, ahogy egyre jobban belebonyolódik a hatalmi játszmák szövedékébe.

Vélemény, hozzászólás?