A szerver bérlés előnyei a vásárlással szemben

Akár egy új vállalatról, akár már meglévő cégről van szó, előfordulhat, hogy kapacitásbővítésre van szükség a szervereket illetően. Ez esetben az elsődleges kérdés egy olyan dilemma, aminek eldöntésében szeretnénk segíteni: a vásárlás vagy szerver bérlés éri meg jobban?

A kérdés eldöntéséhez tudnunk kell, hogy milyen feltételű beszerzési lehetőségeink vannak, lássuk ezeket:

Beszerzési költségek

A szerver bérlés esetén nem szükséges nagyobb volumenű beruházás, továbbá kezdőköltségekkel sem kell számolni, és a további kiadások is kiszámíthatóak. A havi díjakhoz igényelhetőek egyéb szolgáltatások fix összegekét (például szerver javítás, vagy karbantartás és csere).

Ezzel szemben a szerver vásárlás több feladattal és gonddal járhat. Egyrészt nagyobb tőkeberuházást igényel. Egy átlagos rack szerver beszerzési költsége akár 300 ezer Forint is lehet, vagy akár 1 millió Forintra is rúghat. Ráadásul vásárlás esetén számolni kell a hosszadalmas beüzemeléssel is. A tökéletes specifikáció kiválasztása, megrendelése, kiszállítása és telepítése jelentős időintervallumot igényel.

Megfelelő tárolás

A szerver bérlés másik nagy előnye, hogy a felhasználónak nem szükséges kialakítania és fenntartania azokat a körülményeket, amiket a szerver igényel. Ezzel szemben a megvásárolt szerverek esetében szükségünk lehet nagy sávszélességű internetkapcsolatra, optimális hőmérsékletre, a porvédett helyre és szünetmentes áramellátásra is.

A szerver bérléssel tehát jelentős költségeket spórolhatunk meg, ráadásul a vásárlással szemben a szerver bérlést egy kényelmesebben opciónak is tekinthetjük.

Szólj hozzá!