A laminált padló rétegszerkezete

A laminált padlókat általában előszeretettel választják otthonok, de akár közintézmények melegburkolataként, noha köztudott tény, hogy ezeknek a padlóknak a látható rétege nem eredeti fából készült.

Vásárlás, majd lerakás során azonban egyértelműen látszik és érződik, hogy van benne faanyag. Most akkor a laminált padló fából készül vagy sem? – vetődik fel a jogos kérdés. Ennek az ellentmondásnak a megértéséhez érdemes jobban megvizsgálni, hogy pontosan milyen rétegekből is áll össze a laminált burkolat.

Először is könnyen belátható tény, hogy a laminált padló mintázata technológiai bravúr, avagy másolat, hiszen az alatta található rétegek egészen eltérőek és maga a parketta is meglehetősen vékony, illetve rugalmas. Mégsem állíthatjuk, hogy teljesen idegen lenne a fától, hiszen a hordozóréteget – ami a legvastagabb – préselt faanyag alkotja. Ezt HDF-lapnak (magyarul: nagysűrűségű farostlap) nevezik. Jóllehet ennek alapanyaga nem tömör nemesfa, hanem rönkfából származó apríték és fűrészüzemi melléktermék, a fahatás mégis érvényesül benne.

A HDF lap több professzionális gép speciális alkalmazásával jön létre (forgácsolás, főzés, hőpréselés). Ahhoz, hogy a laminált padlókat hosszútávon használhassuk, nagyon nagy jelentősége van az előbbi folyamatok precizitásának. Például érdekes kulisszatitok, hogy a hőpréselésnél az optimális nedvességtartalomnak 6-7 % körül kell mozognia, mert ez felel meg a Magyarországon jellemző klímának, ezáltal a laminált padló nem fog tágulni, torzulni. Szintén présgéppel kerül rá a falapra a lamináló gép által nyomtatott dekorréteg, amely vékonysága ellenére elképesztően látványos formába önti az egész parkettát. A legfelső réteget pedig egy ellenálló védőréteg alkotja, amely nagyban hozzájárul a tartóssághoz.

Szólj hozzá!