A Fehér Ház elítélte az izraeli katonák elleni Hamász-támadást

Az Egyesült Államok a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte pénteken, hogy a Hamász fegyveresei izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette az elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását.

Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó “teljesen felháborítónak” tartja az izraeli katona elhurcolását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli ezt, és a fogoly elengedésére szólította fel a Hamászt. Blinken emellett sürgette, hogy a nemzetközi közösség ítélje el a tűzszünet megsértését és felszólította mindazokat, akik befolyással bírnak a Hamászra, hogy vegyék rá a Gázai övezetet kormányzó iszlamista palesztin szervezetet a katona szabadon bocsátására és arra, hogy betartsa az egy nappal korábban kötött megállapodást.
John Kerry amerikai külügyminiszter a tűzszünet összeomlását követően beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai diplomácia vezetője ezt követően közzétett nyilatkozatában leszögezte, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, amely két izraeli katona halálát okozta és amelynek végrehajtói egy harmadikat elraboltak.
Kerry az incidenst a tűzszünet, valamint az amerikai és az ENSZ által nyújtott biztosítékok felháborító megsértésének nevezte és követelte, hogy a Hamász haladéktalanul és feltétel nélkül engedje szabadon az általa elfogott katonát. Az Indiából hazafelé tartó Kerry arra kérte Törökországot és Katart, hogy vesse latba befolyását a Hamásznál ennek érdekében.
A külügyminiszter sürgette, hogy a nemzetközi közösség kettőzze meg erőfeszítéseit annak érdekében, hogy véget lehessen vetni a Hamász terroristái által Izrael ellen alagutakon át és rakétákkal végrehajtott támadásoknak, valamint a szenvedésnek és a halálos áldozatoknak.
Az izraeli kormányfői hivatal szerint Natanjahu közölte Kerryvel, hogy a Hamász egyoldalúan sértette meg a humanitárius fegyvernyugvást, aminek viselni fogja a következményeit.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?