6 halottja van a katonai balesetnek

Öt katonai főiskolás fiatal és egy szakaszvezető a halottja és két sérültje van annak a keddi robbanásnak, amely egy északnyugat-oroszországi Pszkov közeli katonai gyakorlótéren történt.

Az oroszországi elit légideszant tiszti főiskola növendékei és a hivatásos tisztes alatt egy eddig beazonosítatlan tárgy robbant fel, amikor az éjszakai vizsgalövészet terepszakaszáról a bázisra akartak visszatérni – nyilatkozta Vlagyimir Samamov, az orosz légideszant csapatok parancsnoka.

A sérülteket Szentpétervárra szállították. Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítására Samanov vezérőrnagy a tragikus baleset helyszínére utazott. Az ügyben a vizsgálatot a legfőbb katonai nyomozóhivatal végzi.
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az előzetes adatok arra utalnak, hogy a korábban fel nem robbant lőszerek léphettek működésbe.” A lökéshullámok terjedéséből és a robbanás helyszínén keletkezett kráterből, valamint az áldozatok sérüléseiből arra lehet következtetni, hogy tüzérségi lőszer robbanhatott fel” – áll a közleményben.
A keddi nem az első halálos baleset volt a Pszkovtól észak-keletre található Sztrugi Krasznije településnél. Az ott lévő gyakorlótéren 2011. április 13-án a 106-os számú Tulai légideszant hadosztály hadgyakorlatán történt robbanásban négyen meghaltak, egy ember megsebesült.
Augusztus 14-én a dél-oroszországi Asztraháni területen lévő Asiluk katonai gyakorlótér megtisztításával foglalkozó két sorkatona halt meg. A tűzszerész egységben szolgáló katonák a fel nem robbant gránátoktól tisztították meg a terepet, de egy ismeretlen robbanószerkezet működésbe lépett, és halálukat okozta.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?