Tíz alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat

Tíz kiemelkedő alkotó vehette át a Népművészet Mestere díjat augusztus 20. alkalmából, az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át vasárnap a Mesterségek Ünnepén a budai Várban.

“Az idén is tíz kiemelkedő életművet díjazunk, mely életművek alkotói a magyar népművészet különböző ágaiban adták hozzá tehetségüket, tudásukat, szorgalmukat ahhoz a hagyományhoz, melynek őrzésére, ápolására, továbbadására és fejlesztésére elhívást kaptak” – fogalmazott Balog Zoltán.
A díjazottak között van énekes, táncos, furulyás, szűrhímző, szíjgyártó, csont-, szaru- és fafaragó is.
Balog Zoltán az ünnepségen kiemelte: a magyar népi kultúra nemcsak a múlt, hanem a jövő is, Magyarország és a magyarok számára a népművészet különös jelentőséggel bír. Mint mondta, amikor más népek saját kultúrájukat főúri udvarokban művelték, akkor nálunk a magyar falu, az egyszerű földműves őrizte dalaiban, táncaiban, templomok fakazettás mennyezeteinek festésében és használati tárgyakban. A mindennapi életben őrizte és őrzi azt a művészetet, amely bennünket magyarokat összecserélhetetlenné, egyedivé tesz – tette hozzá.
“A népművészet mesterei azt a reményünket tartják életben, hogy mindez nem egyszerűen egy kedves múlt, hanem része lehet a 21. században is az életünknek” – fogalmazott.
Kiemelte: a díjazottak nem kevesebbet adnak nekünk ma, mint azt a bizonyosságot, hogy mint az anyanyelvünk, “az anyaművészetünk is élő, egyedülálló, szervesen az énünkbe épült megfogalmazás, a lényegünket adja, és ebben van a fennmaradásunk záloga”.
Arról beszélt, hogy a népművészethez ragaszkodni kell, meg kell erősítenünk azt, ami bennünket magyarrá tesz. Mint mondta, a népi kultúrát azzal a meggyőződéssel támogatják, hogy válaszok rejlenek benne a 21. századra is. Ezért fontos az összefogás például a mindennapos éneklésnek az iskolában való meghonosításában.
A Népművészet Mestere díjat a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára alapították.
Díjat vehetett át Berszán Fülöp énekes-zenész, az archaikus gyimesi énekes és zenei, valamint néptánckultúra megőrzéséért, továbbörökítéséért, Csíbi Gyuláné szűrhímző, akinek munkái híven tükrözik a hagyományos hortobágyi népviseletet.
Díjat kapott Dezsőné Kádár Erzsébet énekes a mezőségi magyar népdalkincs ápolásáért, megőrzéséért és Hajdu Józsefné táncos, varró-hímző asszony, aki őrzi Bogyiszló hagyományait. Legedi László István furulyás, a moldvai csángó furulyás zenekultúra továbbéltetéséért, Nepp Dénes szíjgyártó a magyar szíjgyártó mesterség és lószerszám-készítés hagyományainak továbbviteléért.
Az elismerésben részesült Nesó Sándor csont-, szaru- és fafaragó, aki technikai tudása, a hagyományokhoz való hűsége révén méltó utóda jeles kézműves elődeinek és Radics László mézeskalácsos, a debreceni ütőfás mézeskalács-készítés hagyományainak továbbéltetéséért.
Szántó Ferenc pásztor, furulyás, hegedűs és táncos a Maros-Küküllő-vidék népzenéjének és néptáncának tolmácsolásáért és továbbadásáért, Tóth Sándorné énekes, táncos több évtizedes tevékenységéért, énekes, táncos tudásáért, együttesi munkájáért kapta a díjat.

Vélemény, hozzászólás?