Nyelvtudás nélkül is biztonságos utazás.

Nagyon sok ember ábrándozik arról, hogy körbeutazza a világot, még olyanok is, akik nem ismernek idegen nyelveket: bár az az esetek többségében evidens, hogy az egy egzotikusabb országban nem ismerjük a beszélt nyelvet, de sokan még az angollal sem boldogulnak. Ezeknek az embereknek sem kell azonban lemondaniuk az utazásról, még akkor sem, ha épp nem tudnak magukkal ráncigálni valakit, aki helyettük kommunikálna, mert egyre komolyabb és biztosabban működő szótárgép kínálat kerül a piacra.

A legjobb szótárgépek akár 30 nyelven is képesek fordítani ide-oda, ezek közt a nyelvek közt pedig szerepel több ázsiai és közel keleti nyelv is a világnyelvek és a fontosabb európai nyelveken kívül. Előnyük továbbá az is, hogy nem csak hogy megértik az elhangzott szavakat, mondatokat, hosszabb összetett mondatokat, de még szóban is képesek visszamondani a fordításukat.

Bár sokan félen attól, hogy vajon megbízható lesz -e a fordítás: nem kell félni. Bár 10 évvel ezelőtt még lazán lefülelt minket a tanárnő, ha az angol házit az akkori Google fordítóval készítettük el, de ez ma már azért nincs így, a Google fordító is fejlődött, és az ilyen kézi szótárgépek is kiváló fordításokra alkalmasak. Emellett pedig internet nélkül is működnek, azaz nem kell attól tartani, hogy cserben hagy minket a fordító.

 

Szólj hozzá!