Covid 19 gyógyszer

Az Eli Lilly gyógyszergyár koronavírus ellenanyag-kezelése hétfőn sürgősségi engedélyt kapott az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól, ami jelentős lépés a közelmúltban diagnosztizált betegek számára, akiknek fennáll annak a veszélye, hogy a vírus súlyosabb esetté válnak.A bamlanivimab nevű gyógyszert az egészségügyi szolgáltatók közvetlenül a pozitív teszt után, a tünetek megjelenésétől számított 10 napon belül adják be a betegeknek, hogy megakadályozzák a további előrehaladást és a kórházi kezelést.

Az FDA figyelmeztet különösen a már kórházban fekvő betegek használatára, mivel az NIH által támogatott vizsgálatot a múlt hónapban leállították, miután a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg nem segít ezen a ponton.

Enyhe vagy közepes esetekben járó, ambuláns körülmények között folytatott klinikai vizsgálat adatai azt mutatják, hogy „csökkent a vírusterhelés, a tünetek és a kórházi kezelés aránya”.

A Bamlanivimabot New Jersey volt kormányzójának, Chris Christie-nek adták, amikor a múlt hónapban kórházba került a Covid-19-gyel.

A szövetségi kormány a múlt hónapban 300 000 bamlanivimab-adagot vásárolt 350 millió dollárért, és azonnal megkezdi az Egyesült Államokban történő terjesztését, a betegek saját költsége nélkül, bár Eli Lilly elismeri, hogy „az egészségügyi intézmények díjat számíthatnak fel a termék adminisztrációjáért”.

Az jóváhagyást követően az Eli Lilly részvények 3% -kal ugrottak a nyitás utáni kereskedésben.

A Bamlanivimab egy monoklonális antitest kezelés, amely olyan mesterséges fehérjéket használ, amelyek a természetes úton termelődött antitesteket utánozzák a vírusok leküzdésében. Az ígéretes koronavírus-terápiának tekintett, a Regeneron gyógyszergyár egy másik monoklonális antitest-koktélja, amelyet Donald Trump elnök kezelésére használtak, szintén sürgősségi FDA jóváhagyást kér.
Döntő idézet

“Ez a sürgősségi engedély lehetővé teszi számunkra, hogy a bamlanivimabot COVID-19 kezelésként hozzáférhetővé tegyük a nemrégiben diagnosztizált, magas kockázatú betegek számára – ez értékes eszköz az orvosok számára a globális járvány most növekvő terheivel szemben” – mondta David Ricks, az Eli Lilly vezérigazgatója. “A bamlanivimab gyors fejlődése és elérhetősége nem valósulhatott volna meg Lilly-csapatunk könyörtelen munkája, az ipar egészére kiterjedő együttműködés és a kormány sürgős munkája nélkül, hogy biztosítsák a megfelelő kiosztást azoknak a betegeknek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.”
Mire figyelj

Bár a megfigyelők különösen optimistaak az antitestkezelésekkel kapcsolatban, az elegendő adag előállítása kihívást jelent. Eli Lilly szerint az év végéig egymillió adagja lesz, várhatóan 2021 elején nő a kínálat. Október közepén a Regeneronnak csak 50 000 adag állt rendelkezésre, a tervek szerint a következő néhány hónapban 300 000-et fog elérni.

Szólj hozzá!