Az Anonymous hackercsoport feltörte az ukrán külügyminisztérium levelezését

Az Anonymous nemzetközi hackermozgalom ukrajnai követői hozzáférést szerezték kedden az ukrán külügyminisztérium elektronikus levelezéséhez, és állításuk szerint számos olyan bizalmas információhoz jutottak, amelyeket Kijev hosszú éveken át igyekezett titokban tartani.

A hackerek állítólag úgy fértek hozzá a tárca levelezéséhez, hogy feltörték a EuroTraceTelcom szolgáltató biztonsági rendszerét.
Az Anonymous ukrán tagozata videóüzenetet is közzétett az interneten, amelyben bejelentik, hogy megkezdték a “Függetlenség” nevű hadműveletet. Kinyilvánítják, hogy ellenzik Ukrajna európai integrációját. A hackerek szerint Ukrajnának Európától és Oroszországtól is egyaránt függetlennek kell maradnia, és a saját útját kell járnia.
“Az ukránok tisztában vannak azzal, hogy a társulási megállapodás novemberi aláírása az Európai Unióval hamar az ukrán gazdaság összeomlásához vezet” – áll az üzenetben. A hackerek kilátásba helyezték, hogy tiltakozásuk jeléül megtámadják azokat a webes forrásokat, amelyek szerintük “fenyegetik Ukrajna szabadságát és függetlenségét”.
“A külügyminisztériumból szerzett információk közül elsőként az Ukrajna és Azerbajdzsán közötti, a kőolaj- és földgáz-kereskedelemmel kapcsolatos levelezést hozzuk nyilvánosságra” – közölte az Anonymous, hozzátéve, hogy Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel kapcsolatos dokumentumok is vannak az említett levelek között.
A hackercsoport állítja, hogy számos levél szól Jevhen Bakulinnak, a Naftohaz Ukrajina állami gázvállalat igazgatójának a kapcsolatairól egyebek között az orosz biztonsági szolgálattal (FSZB), az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán olaj- és gázvállalataival.
Közlésük szerint katonai szállítmányokról szóló bizalmas információkhoz is hozzájutottak.
Jelenleg 250 megabájt méretű fájl tölthető le az Anonymous weboldaláról, amely az ukrán-azerbajdzsáni kapcsolatokról szóló dokumentumokat tartalmaz.
Az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hackertámadásról szóló hírt.

MTI

Szólj hozzá!